Blog de Psihologie
Noutăți &
Articole de specialitate
Explorăm continuu moduri de a înțelege mai bine lucrurile care fac mintea cea mai complexă resursă pe care o avem.
În articolele de mai jos notăm astfel de idei, practici, pe care le descoperim și considerăm bune și utile.
Testul de inteligență Wechsler pentru copii (Testul WISC)
Ți-ai dorit vreodată să înțelegi mai bine care sunt punctele forte ale copilului tău, care este stilul său de învățare și care sunt situațiile în care copilul tău are nevoie de ajutor sau de stimulare?
Tulburarea obsesiv-compulsivă
Toate articolele Tulburarea obsesiv-compulsivă Când apare și cum se caracterizează? Această tulburare apare de obicei în perioada copilăriei, între 7 și 12 ani, fiind mai
Evaluare ADHD la copii. Tot ce trebuie să știți
Toate articolele Evaluarea Psihologică la Copiii cu ADHD: Tot ce trebuie să știi Evaluarea ADHD-ului la copii este un proces complex, ce necesită colaborarea dintre
Atacul de panică în cazul copiilor
Toate articolele Atacul de panică în cazul copiilor Vorbind despre populația pediatrică, atacurile de panică sunt diagnosticul cel mai puțin recunoscut. Deși studiile arată că
Tulburările de anxietate la copii și adolescenți
Toate articolele Tulburările de anxietate la copii și adolescenți Informații generale despre anxietatea la copii Prea puțin conștientizate chiar și în prezent, tulburările de anxietate
Evaluarea ADHD la copii: Ce trebuie să știți?
Prima ședință de evaluare pentru ADHD la copii este un pas esențial pentru înțelegerea nevoilor și comportamentului copilului.
Ce trebuie să știi despre ADHD la Adulți?
Află tot ce trebuie să știi despre ADHD la adulți: simptome, metode de diagnostic și opțiuni de tratament pentru o gestionare eficientă.
Care este Procesul de Evaluare Psihologică la Adulții cu ADHD?
Află cum decurge Procesul de Evaluare Psihologică la Adulții cu ADHD.
Cum pot să îmi dau seama dacă copilul meu este dependent de ecranele media?
Dependența de ecrane a copiilor.
Ce poți face pentru a reduce dependența de tehnologie a copilului tău?
Cum să reacționezi ca părinte atunci când copilul tău are parte de bullying la școală?
Ce poți face tu ca părinte atunci când copilul tău se confruntă cu bullying-ul? Cum să recunoști bullying-ul și cum să îți ajuți copilul atunci când este victima hărțuirilor?
Ce este terapia de cuplu și în ce constă ea?
Află în ce constă terapia de cuplu și de câte tipuri poate fi. Vezi problemele pe care le poate rezolva și care sunt beneficiile ei.
Ce este și cum se desfășoară Evaluarea Psihologică?
Evaluarea clinică psihologică este primul pas înspre înțelegerea și tratarea dificultăților de natură emoțională, socială și educațională. Cum se desfășoară evaluarea clinică?
Care este scopul evaluării clinice?
Ce este bine să știm în comunicarea cu adolescenții?
Care sunt bazele unei comunicări eficiente?
Când știm că putem avea o discuție liberă cu adolescentul?
Ce facem atunci când adolescentul alege să ascundă anumite lucruri?
Importanța grupurilor de dezvoltare personală pentru adolescenți și copii
De cele mai multe ori, tinerii încearcă să își păstreze obiceiurile și caracteristicile dobândite în adolescență și în viața de adult. De aceea, este important ca ei să învețe modalități prin care se pot îmbunătăți și pot dobândi obiceiuri sănătoase.
Activități recomandate pentru copiii cu ADHD
Ce este ADHD? Care sunt cauzele și simptomele asociate? Ce programe și activități trebuie să urmeze copiii cu ADHD?
Care este diferența dintre Psiholog și Psihiatru?
Cu toate că ambele profesii sunt specializate în sănătatea mentală, psihiatrul și psihologul își au fiecare rolul bine definit și nu sunt interschimbabili.
Tulburarea de Spectru Autist și Terapia ABA
Scopul terapiei ABA pentru copii cu TSA este de a aduce o îmbunătățire a calității vieții prin dezvoltarea abilităților care pot elimina barierele din calea învățării și care facilitează independența copilului.
Integrarea copiilor cu autism la grădiniță și procese premergătoare recomandate
Intrarea la grădiniță este o perioadă plină de provocări pentru orice copil, iar majoritatea dintre ei necesită puțin ajutor pentru a se integra cu succes în acest nou univers al descoperirii.
Autism sau ADHD? Care este diferența?
Pentru a veni în sprijinul părinților care au dificultăți în a separa cele două entități am să punctez în continuare aspectele caracteristice fiecăreia, precum și acele modificări care se pot regăsi în ambele afecțiuni.
Cum putem detecta timpuriu Tulburările de Spectru Autist?
Află cum poți detecta din timp dacă copilul tău poate suferi o tulburare din spectrul autist și alte tulburări asociate.
Grupuri de socializare pentru copii cu autism
Copiii cu tulburări din spectrul autist care urmează de timpuriu programe dedicate, au șanse foarte mari să recupereze întârzierile în dezvoltare și să își formeze abilități și comportamente adecvate din punct de vedere social.
Cum decurge prima ședință de Terapie pentru Copii?
Cum este recomandat să îi pregătească părinții pe copii atunci când au prima vizită la psiholog? Ce ar trebui sa le spună copiilor? Cum decurge prima ședință de evaluare psihologică a copilului?
Tulburările de limbaj la copii: Ce sunt și cum le influențează imaginea de sine?
Tulburările de limbaj reprezintă afectarea tuturor dimensiunilor actului lingvistic oral sau scris dar și a modalităților nonverbale de comunicare.
Ce este Terapia Adleriană?
Psihoterapia adleriană poate fi de real folos atunci când te confrunți cu un complex de inferioritate și iți dorești să înțelegi ce stă la baza acestuia și cum anume să-l depășești.
Ce este Terapia Cognitiv-Comportamentală?
Scopul terapiei cognitiv-comportamentale este acela de a-i ajuta pe oameni să-și schimbe perspectiva cu privire la evenimentele din jurul lor. Ei învață că deși nu pot controla fiecare aspect al lumii în care se află, pot totuși să controleze modul în care percep, interpretează și răspund la aceste evenimente.
Importanța grupurilor de suport pentru copiii și adolescenții cu anxietate, atacuri de panică, depresie, etc.
Sesiunile de terapie în grup le oferă tinerilor posibilitatea să încorporeze metode noi de relaționare socială și de dezvoltare a comportamentelor sociale. Devenind mai încrezători și dezvoltând abilitați de vorbire în public, ei devin mai confortabili în a-și exprima punctul de vedere în viața de zi cu zi.
Găsește o ședință potrivită nevoilor tale
Te așteptăm într-un mediu cald, în mijlocul orașului sau on-line