Atacul de panică în cazul copiilor

Vorbind despre populația pediatrică, atacurile de panică sunt diagnosticul cel mai puțin recunoscut. Deși studiile arată că tulburarea de atac de panică este prezentă la aproximativ 1 din 63 de persoane, nu toate ajung să fie diagnosticate și să primească tratamentul corespunzător. În cazul copiilor cu atacuri de panică, întâmpinăm și mai multe dificultăți. Pe de o parte, adulții nu recunosc sau nu acordă importanță acestor manifestări, iar medicii deseori încearcă să caute o cauză somatică a simptomelor, explorând mai întâi sfera cardiologică, neurologică sau gastroenterologică, înainte de a trimite copilul la un consult de psihiatrie pediatrică.

De altfel, în situațiile în care atacul de panică este corect diagnosticat, prognosticul este foarte bun, iar șansele de a trata această tulburare sunt de 70-90%. Prognosticul este cu atât mai favorabil cu cât problema este identificată mai devreme; în caz contrar, aceasta poate persista și se poate manifesta de-a lungul vieții adulte.

Cum se manifestă un atac de panică?

Descris drept o experiență copleșitoare, atacul de panică include multiple simptome fizice greu de suportat, precum: senzația de lipsă de aer, respirație grea, palpitații, ritm cardiac crescut, dureri în piept, amețeli, teama extremă de a pierde controlul sau frica iminentă de moarte. Pentru diagnosticarea unui atac de panică, este necesară prezența a doar patru astfel de simptome. Aceste manifestări apar brusc, iar intensitatea simptomelor crește alarmant în doar câteva minute, după care persoana dezvoltă o teamă de repetare a acestor manifestări.

Cum recunoaștem un atac de panică la copii?

Copiii vor descrie mai degrabă acuzele somatice, descriu că le bate inima repede, că îi doare burta sau stomacul, că au dureri în piept sau că au senzație de greață. Spre vârsta adolescenței pot exprima și teama, sentimentul de nesiguranță, frica de a pierde controlul. Adulții pot observa faptul că cei mici devin înspăimântați, și este necesar să acorde atenție la metoda de abordare, deoarece adolescenții și copiii se pot simți rușinați de simptomele pe care le au și vor încerca să le ascundă. Se poate observa cum cei mici evită anumite situații pe care le percep cu potențial de a declanșa un atac de panică, caută mereu confortul de a fi alături de o persoană de încredere.

Cum acționăm pentru a ajuta copiii și adolescenții în cazul unui atac de panică?

  • Rămâneți alături de ei pe durata atacului de panică. De regulă, acesta trece în aproximativ 15 minute.
  • Rămâneți calm și asigurați copilul că sunteți acolo pentru el. Evitați promisiunile nerealiste; este suficient să îi spuneți că sunteți alături de el și că episodul va trece.
  • Folosiți propoziții simple, evitați să puneți întrebări sau să cereți explicații în acel moment.
  • Daca nu este copilul dumneavostră sau nu vă cunoaște de dinainte, nu îl atingeți, nu îl îmbrățișați deoarece este posibil să nu perceapă apropierea fizică drept securizantă.
  • Dacă copilul dorește să exprime emoțiile, ascultați-l și discutați ulterior despre ce ar fi putut declanșa atacul de panică, validând toate trăirile dificile pe care le-a experimentat.

 

Pentru a afla mai multe despre atacul de panică și alte manifestări din sfera tulburărilor de anxietate, ne găsiți la Clinica Mind Garden.

Articole similare:

Psihiatrie

Măștile Depresiei

Depresia, candidat veritabil la „boala secolului”, are câteva semnalmente care o fac ușor de recunoscut în această eră a informației: tristețe persistentă (cu accent pe persistent), acuze fizice (dureri de cap, de stomac, oboseală, slăbiciune, dificultăți în ceea ce privește somnul și apetitul), scăderea interesului, pesimism etc. Totuși, depresiei îi place și să se deghizeze. Și, uneori, are câte un costum diferit în funcție de vârstă.

Află mai multe »
Dacă ai nevoie de sprijin pentru a depăși provocările mintale și emoționale, suntem aici pentru tine.
Programează o consultație la Clinica Mind Garden și începe drumul spre o viață mai echilibrată și mai fericită.
Programează o Consultație la Clinica Mind Garden

Chestionar pentru Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist și Tulburări Asociate