Teste psihologice pentru adulți
Clinica Mind Garden oferă o gamă variată de teste psihologice destinate evaluării și diagnosticării diverselor tulburări psihice și aspecte ale personalității la adulți. Fie că este vorba de evaluarea anxietății, depresiei, tulburărilor de personalitate, ADHD-ului sau altor stări emoționale și comportamentale, clinica pune la dispoziția pacienților teste validate și recomandate de Colegiul Psihologilor din România. Fiecare test are un scop specific, fiind atent selectat și administrat pentru a oferi rezultate precise, utile atât în stabilirea unui diagnostic, cât și în conturarea planurilor de intervenție terapeutică.
Evaluările psihologice pentru adulți sunt realizate într-un mediu profesional și empatic, orientat spre nevoile fiecărui pacient. Testele utilizate sunt recunoscute internațional și adaptate la standardele din România, oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra stării psihice și comportamentale. Aceste evaluări facilitează intervenții personalizate și eficace, având ca scop îmbunătățirea calității vieții și susținerea echilibrului emoțional al pacienților.
1. Testul STAI – Y (Inventarul Anxietății ca Stare și Trăsătură pentru Adulți)
Reprezintă un instrument psihometric pentru evaluarea anxietății, de tip inventar autodeclarativ, care își propune diferențierea anxietății ca “stare”, resimțită la un moment dat, de cea “temperamentală”, prezentă de o durată de timp lungă.
Acest test măsoară intensitatea anxietății, predispoziția către a dezvolta anxietate, raportate la un moment specific.
STAI®-Y este recomandat de Colegiul Psihologilor din România, iar în 2007 a primit avizul pe o perioadă nedeterminată pentru utilizare în psihologie clinică, consiliere psihologică, psihologie educațională, psihologia muncii, psihologia aplicată în servicii.
Fiind un test specific anxietății, STAI®-Y este util și pentru diferențierea trăirilor anxioase de cele depresive, chiar și pentru realizarea diagnosticelor diferențiale în cazul pacienților care suferă de tulburări anxioase și reacții depresive.
Durata evaluării este de aproximativ 15 minute. Puteți beneficia de această evaluare în cadrul clinicii Mind Garden.
2. Testul T.A.T. – Testul de apercepție tematică
Testul T.A.T. reprezintă o tehnică proiectivă, care constă în crearea unor povești pe baza unor planșe cu diferite ilustrații. Prin maniera de creare a poveștii, rostirea acesteia, gândire, sentimente prezente și comportament inspirat, se obțin informații valoroase și se realizează evaluarea modelului de gândire, atitudine față de propria persoană și cei din jur, capacitatea observațională și răspunsurile emoționale ale celui care completează testul.
Testul conține 31 de planșe, de regulă sunt utilizate 10-14 planșe pentru evaluare, în funcție de context.
Fiecare povestire creată de subiect este analizată cu atenție, pentru a dezvălui nevoile, atitudinile și patternurile de reacție ale subiectului.
Testul poate fi administrat persoanelor cu vârsta de minim 14 ani.
Durata testului: nu există limită de timp, în medie 50 minute.
În cadrul clinicii Mind Garden puteți beneficia de testarea T.A.T.
3. Test Millon - Inventarul Clinic Multiaxial Millon (MCMI III)
Testul Millon este un instrument clinic axat pe evaluarea personalității, de tip autoevaluare, care surprinde aspecte ale personalității și aspecte clinice ale diferitelor tulburări din sfera sănătății mintale.
Testul cuprinde întrebări cu răspunsuri de tipul “adevărat/fals”, se adresează persoanelor cu vârste între 18 și 25 de ani, durata administrării testului este de aproximativ 30 minute.
MCMI®-III este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2020 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru utilizarea cu precădere în psihologie clinică.
Puteți beneficia de evaluarea Millon în cadrul clinicii Mind Garden.
4. Test PDSQ – Chestionar de screening și diagnostic psihiatric
Testul PDSQ este un instrument care evaluează stări emoționale, gânduri, comportamente.
Scala cuprinde 125 de întrebări cu răspunsuri de tipul “da/nu”, iar durata necesară completării chestionarului este de aproximativ 20 minute.
Se adresează persoanelor cu vârsta peste 18 ani, individual sau în grup.
Chestionarul atrage atenția asupra domeniilor problematice. Informațiile dobândite permit evaluarea problemelor la un nivel mai profund, în mod sistematic și riguros, atât pentru stabilirea unui diagnostic cât și pentru stabilirea planului de intervenție psihoterapeutic.
Puteți beneficia de evaluarea PDSQ în clinica Mind Garden.
5. Testul BDI – Inventarul de depresie Beck
Această evaluare este de tip autodeclarativ, este alcătuită din 21 de afirmații la care poate fi aleasă intensitatea de la 0 la 3.
Testul evaluează existența depresiei precum și intensitatea acesteia, raportată la ultimele două săptămâni.
Avantajele acestui test sunt administrarea relativ facilă, informații obținute în timp scurt, scorarea intensității simptomelor, astfel încât să poată fi alcătuit planul de intervenție într-o manieră potrivită, cuprinzând nevoile fiecărui caz în parte.
Testul poate fi administrat persoanelor cu vârsta mai mare de 13 ani, iar durata completării este de aproximativ 15 minute.
6. Testarea DIVA
DIVA-5 este un instrument destinat diagnosticării ADHD la adulți, de tipul unui interviu semi-structurat, creat pentru a fi administrat de către un psiholog clinician sau un expert în sănătate mintală, deoarece diagnosticarea ADHD presupune și o interpretare avizată a răspunsurilor, precum și o evaluare clinică prin examinarea comportamentului pacientului în timpul interviului.
DIVA-5 cuprinde un set de 18 criterii specifice de simptome, însoțite de exemple concrete, inspirate din realitatea persoanelor cu ADHD, care ilustrează modul în care aceste simptome se manifestă atât în copilărie, cât și în viața adultă. Expunerea întâmplărilor are rolul de a facilita recunoașterea comportamentelor legate de ADHD.
În plus, DIVA-5 descrie dificultățile cauzate de simptomele ADHD în diverse aspecte ale vieții cotidiene, afectând performanțele la serviciu sau studii, calitatea relațiilor interpersonale și sociale, activitățile de timp liber și chiar imaginea și stima de sine. Aceste detalii ajută specialiștii în sănătate mintală să evalueze precis, măsurând corect impactul ADHD asupra vieții individului.
Durata medie necesară evaluării DIVA este de 90 minute și puteți beneficia de aceasta în cadrul clinicii Mind Garden.
Întrebări Frecvente
Ce servicii oferă Clinica Mind Garden?
La Clinica Mind Garden, oferim o gamă completă de servicii de sănătate mintală, inclusiv evaluări psihiatrice, terapie individuală și de grup, tratamente pentru tulburări de anxietate, depresie, ADHD, tulburări de spectru autist, și multe altele. Echipa noastră include psihanaliști, psihiatri pediatri și adulți, și terapeuți specializați.
Ce trebuie să aduc la prima vizită la psihiatru?
Pentru prima vizită, aduceți istoricul medical al pacientului, inclusiv orice informații relevante despre afecțiuni anterioare, tratamente în curs, și observații despre simptomele actuale. De asemenea, notați orice întrebări pe care le aveți despre evaluare și tratament.
Ce tipuri de tratamente sunt disponibile pentru tulburările de anxietate și depresie?
La Clinica Mind Garden, tratamentele pentru tulburările de anxietate și depresie includ terapia cognitiv-comportamentală, terapia de susținere, medicația (dacă este necesară), și grupuri de suport. Fiecare plan de tratament este personalizat în funcție de nevoile specifice ale pacientului.
Cum colaborează psihiatrii cu alți specialiști, cum ar fi medicii pediatri și psihologii?
Psihiatrii de la Clinica Mind Garden colaborează strâns cu medicii pediatri și psihologii pentru a oferi o abordare globală. Aceasta poate include informații despre istoricul medical, monitorizarea planurilor de tratament și colaborarea pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru pacient.
Ce tipuri de terapii sunt disponibile pentru adulți?
Pentru adulți, oferim diverse tipuri de terapii, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală, psihodinamică și altele, în funcție de formările specialiștilor cu care doriți să colaborați, găsiți aceste informații accesând rubrica echipa. Fiecare tip de terapie este adaptat în funcție de nevoile și obiectivele individuale ale pacientului.
Care sunt pașii după prima consultație?
După prima consultație, specialistul va dezvolta un plan personalizat și va discuta opțiunile de tratament disponibile. Următorii pași pot include programarea unei evaluări, recomandarea unor teste suplimentare, și stabilirea obiectivelor de tratament.
Programează o consultație la Clinica Mind Garden și începe drumul spre o viață mai echilibrată și mai fericită.