Procesul de Evaluare Psihologică la Adulții cu ADHD
Interviu între Georgiana Ionescu, psiholog clinician la Clinica Mind Garden, și Cristina Lațcu, specialist în sănătatea mintală în cadrul aceleași clinici. În cadrul acestui interviu, Cristina Lațcu va explica pas cu pas procesul de evaluare psihologică pentru adulții care suferă de ADHD (Tulburarea de Deficit de Atenție și Hiperactivitate).
Cum ajung pacienții adulți la evaluarea psihologică pentru ADHD?
Pacienții adulți ajung la evaluare fie pentru că ei înșiși au observat anumite dificultăți de concentrare, hiperactivitate sau impulsivitate, fie că sunt îndrumați de colegii de serviciu sau de familie, care au observat probleme în viața lor profesională sau personală. „Odată ce aceste lucruri au fost observate, fie de ei, fie de familie, merg la medicul psihiatru. Medicul psihiatru le recomandă apoi o testare psihologică și așa ajung ei la mine și începem acel proces de testare cu ajutorul unor teste validate științiific, pentru a afla mai multe detalii atât despre prezența sau absența sintomelor, cât și despre severitatea acestora”. Acest prim pas este esențial pentru a determina severitatea simptomelor și pentru a exclude alte posibile afecțiuni.
Ce teste sunt utilizate pentru evaluarea ADHD-ului la adulți?
Evaluarea ADHD-ului la adulți implică o serie de teste validate științific, dar abordarea nu se limitează doar la simptomatologia ADHD. „Folosim o abordare multidimensională. Vrem să vedem atât prezența sau absența simptomelor, cât și dacă există alte pattern-uri comportamentale care pot duce la un diagnostic eronat sau la o supra-diagnosticare”.
În evaluare, se utilizează și chestionare care măsoară trăsăturile de personalitate și componenta emoțională, deoarece acestea pot influența modul în care ADHD-ul se manifestă sau poate chiar mima simptomele.
Este important să obținem informații și din partea altor persoane apropiate pacientului?
DA! Se recomandă obținerea de informații suplimentare din partea altor persoane, cum ar fi părinții sau partenerii de viață, mai ales pentru a înțelege comportamentul pacientului din copilărie. „În perioada de copilărie se întâmplă foarte, foarte multe lucruri pe care noi nu le amintim ulterior, dar un părinte sau o altă persoană apropiată pot să își aducă aminte mult mai detaliat aceste lucruri și poate oferi detalii esențiale”.
Totuși, nu este obligatoriu să fie implicată o a treia persoană, dar dacă este posibil, acest lucru oferă o perspectivă mai clară asupra simptomelor de ADHD. „Noi înțelegem că există situații în care nu putem să apelăm la o altă persoană pentru genul acesta de informații, însă dacă avem posibilitate, atunci da.”
Ce urmează după completarea testelor?
După ce toate chestionarele și testele sunt completate, urmează procesul de cotare și interpretare. „Cotarea și interpretarea rezultatelor se fac în baza manualelor care însoțesc fiecare test. Există niște standarde la care ne uităm atunci când facem interpretarea rezultatelor și lucrul ăsta ne ajută să fim mult mai obiectivi”.
După acest proces, psihologul clinician redactează un raport detaliat.
Ce conține raportul de evaluare psihologică?
Raportul de evaluare este unul amplu și include mai multe secțiuni esențiale. „Include un istoric de viață al pacientului, un istoric psihologic sau psihiatric al pacientului, includem, bineînțeles, rezultatele obținute la teste, atât cotarea cât și interpretarea lor, includem și mici mențiuni asupra modului în care pacientul s-a comportat în tot procesul de evaluare, mai ales la ADHD, când, dacă ne gândim la componenta de hiperactivitate, este vizibilă”.
În cazul ADHD-ului, componenta de hiperactivitate poate fi observată direct în timpul testării.
Ce se întâmplă după finalizarea raportului?
După finalizarea raportului, pacientul revine la medicul psihiatru pentru a discuta rezultatele și pentru a stabili un plan de tratament. „Medicul o să explice severitatea simptomelor și o să le prezinte opțiunile de tratament, în cazul în care diagnosticul a fost confirmat și o să le prezinte opțiunile de tratament, care pot include medicație, psihoterapie sau o combinație a celor două”.
De obicei, tratamentul recomandat este stabilit în colaborare între psiholog și medicul psihiatru, pentru a asigura o abordare integrată.
De ce este importantă colaborarea dintre psiholog și medicul psihiatru?
Colaborarea dintre psiholog și medicul psihiatru contribuie la o evaluare mai obiectivă și la o înțelegere mai profundă a simptomelor pacientului. „Colaborarea multidisciplinară ne ajută să înțelegem mai bine modul în care fiecare beneficiar în parte resimte simptomatologia ADHD, plus că avem părerea lor, modul în care ei au văzut lucrurile, modul în care poate comportamentul lor a fost diferit în cabinetul psihiatrului, comparativ cu modul în care s-a manifestat în cabinetul psihologului”.
Cum percep pacienții procesul de evaluare?
Pacienții tind să se relaxeze pe măsură ce înțeleg mai bine scopul și etapele procesului de evaluare. „Când le explicăm ce măsoară testele și care sunt componentele lor, încep să se relaxeze și să accepte procesul ca parte integrantă din evaluare,” menționează Cristin.
Feedback-ul de la pacienți este foarte important, iar Cristina încurajează pacienții să ofere feedback finalul fiecărui proces de evaluare, deoarece acesta contribuie la îmbunătățirea procesului și la o comunicare mai eficientă între specialist și pacient. „Ne ajută pe noi să înțelegem cum s-a simțit pacientul/ beneficiarul în perioada aceasta de evaluare. Dacă, de exemplu, explicatile pe care le-am oferit poate nu sunt destul de bine punctate și atunci e ceva la care putem să lucrăm pe viitor.”
Articole similare:
Tulburările de anxietate la copii și adolescenți
Toate articolele Tulburările de anxietate la copii și adolescenți Informații generale despre anxietatea la copii Prea puțin conștientizate chiar și în prezent, tulburările de anxietate
Evaluarea ADHD la copii: Ce trebuie să știți?
Prima ședință de evaluare pentru ADHD la copii este un pas esențial pentru înțelegerea nevoilor și comportamentului copilului.
Ce trebuie să știi despre ADHD la Adulți?
Află tot ce trebuie să știi despre ADHD la adulți: simptome, metode de diagnostic și opțiuni de tratament pentru o gestionare eficientă.
Care este Procesul de Evaluare Psihologică la Adulții cu ADHD?
Află cum decurge Procesul de Evaluare Psihologică la Adulții cu ADHD.
Testul de inteligență Wechsler pentru copii (Testul WISC)
Ți-ai dorit vreodată să înțelegi mai bine care sunt punctele forte ale copilului tău, care este stilul său de învățare și care sunt situațiile în care copilul tău are nevoie de ajutor sau de stimulare?
Cum pot să îmi dau seama dacă copilul meu este dependent de ecranele media?
Dependența de ecrane a copiilor.
Ce poți face pentru a reduce dependența de tehnologie a copilului tău?
Programează o consultație la Clinica Mind Garden și începe drumul spre o viață mai echilibrată și mai fericită.