Terapie pentru Copii

De la naștere până la maturitate fiecare copil traversează mai multe etape de dezvoltare, iar factorii de mediu, genetici și culturali pot determina cât de repede progresează de la o etapă la alta.

Ca părinte, înțelegerea tiparului psihologic al propriului copil – indiferent dacă vorbim despre tiparele normale sau despre cele atipice – reprezintă primul pas  în realizarea unei comuncări eficiente, esențială pentru o mai bună conectare care să îi permită copilului învățarea mecanismelor de gestionare a emoțiilor și să-l ajute să se simtă împlinit la orice vârstă. 

Clinica de Psihologie si Psihiatrie Mind Garden

Copiilor le este dificil să verbalizeze și să explice situațiile prin care trec si, cu atât mai mult, să-și analizeze sentimentele. Prin ședințele de psihoterapie puteți obține informații importante și valoroase despre trăirile lor. 

De asemenea, psihoterapeuții pot detecta comportamentele anormale timpurii, problemele comportamentale, cum sunt cele de învățare, hiperactivitatea sau anxietatea și îi pot ajuta copiii să treacă peste traume din copilăria timpurie, evaluează și diagnostichează întârzierile sau anomaliile de dezvoltare, cum este autismul.

Psihiatria pediatrică

Se ocupă de studiul și de tratamentul problemelor mintale și emoționale, a tulburărilor de comportament care afectează copiii și adolescenții. Diagnosticarea și tratamentul țin cont de etapele diferite pe care aceștia le traversează, de schimbările de personalitate specifice fiecărei vârste.

Ca și în cazul pacienților adulți, tratamentul psihiatric al copiilor necesită identificarea factorilor genetici, fizici (analiza legăturii dintre minte și creier, tot mai complexă având în vedere progresele pe care imagistica medicală le-a înregistrat în ultimii ani) sau de mediu care ar putea avea un rol important în dezvoltarea acestor patologii.

Relațiile disfuncționale din familie – cum sunt alcoolismul sau ostilitatea unor membri ai familiei, neglijarea sau supraprotecția, ambițiile și așteptările exagerate ale părinților, lipsa unuia dintre părinți sau a ambilor – pot determina apariția unor probleme de personalitate. De asemenea, atunci când copiii sunt incapabili din punct de vedere emoțional, temperamental sau intelectual să învețe și nu reușesc să dezvolte abilități adecvate vârstei lor, devin adesea frustrați și anxioși

În funcție de diagnostic, medicul psihiatru va stabili programul de intervenție terapeutică, care poate include atât tratament medicamentos cât și ședințe de psihoterapie.

Terapie ABA

Analiza Aplicată a Comportamentului (ABA) este o formă de terapie bazată pe știința învățării și a comportamentului, care ne ajută să înțelegem:
• cum funcționează comportamentul;
• modalitatea în care mediul afectează comportamentul;
• procesul de învățare.

Terapia ABA aplică apoi aceste principii în situații reale, cu scopul de a stimula comportamentele utile și de a diminua comportamentele dăunătoare sau care afectează învățarea.

Programele de terapie ABA pot ajuta la:
• creșterea abilităților de vorbire și comunicare;
• îmbunătățirea atenției, concentrării, abilităților sociale, memoriei și performanțelor școlare;
• reducerea comportamentelor problematice.

Metodele de analiză a comportamentului au fost studiate și aplicate zeci de ani.  Terapeuții au folosit terapia ABA încă din anii ’60 pentru a ajuta copiii cu autism și tulburări de dezvoltare conexe.

Numeroase studii au demonstrat faptul că terapia intensivă și pe termen lung folosind principiile ABA îmbunătățește rezultatele pentru mulți copii cu autism în ceea ce privește integrarea social, funcționarea intelectuală, dezvoltarea limbajului și a abilităților necesare în viața de zi cu zi.

În cadrul Clinicii Mind Garden un analist comportamental acreditat conform standardelor internaționale (BCBA), proiectează și supraveghează direct programul de tratament. Programul ABA este personalizat în funcție de abilitățile, nevoile, interesele și preferințele  fiecărui copil.

Terapia Logopedică

Logopedia poate trata o gamă largă de întârzieri și tulburări de vorbire și limbaj atât la copii cât și la adulți. Cu cât intervenția are loc mai din timp, șansele de a îmbunătăți abilitățile de comunicare sunt mai mari.

Cele mai frecvent întâlnite tulburări de limbaj sunt:
• dislalia: vorbirea peltică
• alalia: incapacitatea de a pronunța anumite sunete
• rinolalia: vorbirea pe nas
• balbismul: bâlbâiala
• tahilalia sau bradilalia: vorbirea cu un debit mare de cuvinte sau într-un ritm prea lent
• afonia: lipsa de sonoritate a glasului
• disfonia: răgușeala vocală 
• întârziere în apariția și dezvoltarea limbajului. 

Tot in categoria tulburărilor de limbaj sunt incluse si tulburările limbajului scris și citit, cum sunt dificultățile de scriere corectă (disgrafii), de citire corectă (dislexii), și de calcul (discalculii).

Terapia de Integrare Senzorială

Dacă ai observat că pentru copilul tău luminile și zgomotele par prea puternice, hainele prea strâmte, iar aglomerația supărătoare, este posibil să îi fie afectată capacitatea de a interpreta corect informațiile receptate prin intermediul simțurilor.

Construim relații, învățăm să comunicăm și ne dezvoltăm psihologic prin intermediul experiențelor senzoriale. Uneori însă, semnalele sunt fie prea slabe, fie prea puternice, astfel încât creierul nu reacționează deloc sau reacționează exagerat pentru că nu le poate înțelege. 

În fiecare minut al fiecărei zile, milioane de senzații sunt primite tactil, vizual, auditiv, prin gust și miros. De cele mai multe ori, informațiile provin de la mai multe simțuri simultan, iar creierul ar trebui să le coreleze, să le elimine pe cele irelevante, să le transmită doar pe cele importante, pentru care este nevoie de un răspuns, de o reacție adecvată.

Copiii care suferă de tulburare de percepție senzorială adesea par stângaci sau prea grăbiți și neatenți față de colegii lor. Se simt copleșiți, ajung să își piardă încrederea în ei înșiși și să evite să se implice în unele activități specifice vârstei, ceea ce întârzie dobândirea anumitor abilități.  

Terapia de integrare senzorială include expunerea la diverși stimuli senzoriali, terapia mișcării, exerciții de echilibru, activități fizice și alte abordări personalizate.

Fă primul pas

Echipa de specialiști din domeniul psihologiei și psihiatriei pediatrice la Clinica Mind Garden este aici pentru a te susține și a răspunde nevoilor tale terapeutice într-un mediu plăcut și sigur. Experiența profesională a fiecărui membru al echipei noastre este disponibilă pe site-ul nostru, pentru a-ți ușura procesul de selecție și pentru a te ajuta să alegi specialistul potrivit care să te sprijine în gestionarea situațiilor cu care te confrunți.

Construirea unei relații terapeutice bazate pe încredere și facilitarea unei comunicări ușoare reprezintă primul pas către îmbunătățirea sănătății mintale și către o viață împlinită.

Clinica Mind Garden este cu adevărat o grădină a minții și a inimii mele, ea este formată dintr-o echipa de terapeuți și doctori extrem de profesioniști si devotați gata să îți ofere cele mai bune servicii . Recomand cu încredere!

Te așteptăm într-un mediu cald, în mijlocul orașului sau on-line.
Suntem aici pentru o discuție deschisă