Dependența de ecrane a copiilor. Cum influențează modul în care părinții folosesc ecranele, obiceiurile copiilor?

Terapie pentru Copii

Copiii noștri trăiesc într-o epocă a culturii media bazată pe ecran, în care marea varietate de terminale tehnologice influențează profund modul în care aceștia navighează prin viață. Studiile ne arată că preșcolarii petrec din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor, cu timpi de expunere la ecran care depășesc limitele recomandate de Academia Americană de Pediatrie (< 1 ora sau < 2 ore/zi) [1]. Durata zilnică petrecută în fața ecranelor de către copii a crescut în ultimii 20 de ani precum și gama de dispozitive disponibile și aplicabilitatea lor. De asemenea, apariția dispozitivelor mobile a modificat și modul în care copiii le folosesc: vizionarea solitară, utilizarea simultană a mai multor dispozitive, vizionarea conținutului tradițional de televiziune pe telefonul mobil, vizionare de conținut în afara casei precum și utilizarea dispozitivelor în instituțiile educaționale. 

Cercetătorii atenționează că folosirea excesivă a ecranelor poate duce la probleme de ordin fizic și mental în rândul copiilor precum: obezitate, miopie, probleme cu somnul și anxietate [3,4]. Astfel, impactul negativ pe care timpul petrecut de către copiii noștri în fața ecranelor îl are, și efectele sale asupra sănătății lor fizice și psihice, a devenit o problemă de sănătate publică de interes internațional [5].

Te-ai întrebat vreodată care sunt factorii care contribuie la dezvoltarea dependenței de ecrane în rândul copiilor? Sau dacă relația pe care o are copilul tău cu ecranele poate fi influențată de timpul pe care tu însuți ca părinte îl petreci pe aceste dispozitive? 

În cele ce urmează dorim să îți oferim un ghid care să te ajute să înțelegi mai bine care sunt factorii care influențează modul în care copiii tăi folosesc ecranele și să îți ofere câteva soluții pentru a controla timpul petrecut de aceștia pe diferitele dispozitive.

1. Relația dintre dependența de ecran a părinților și dependența de ecran a copiilor

Dependența de ecrane (e.g. TV, smartphone, tableta, calculator, console video, etc.) este definită prin consumul excesiv și necontrolat de conținut media prin intermediul dispozitivelor cu ecrane [6,7].  Aceasta se poate manifesta prin simptome maladaptive precum incapacitatea de a controla poftele, comportament retras și evitant și pierderea productivității. Un astfel de comportament poate să afecteze viața în familie, în societate și la școală. Deși problema dependenței de ecrane a copiilor este o problemă individuală, copiii sunt incapabili să identifice singuri care sunt efectele acesteia. De aceea, familia, cel mai important factor în viața copiilor, trebuie sa fie luat în considerare ca contributor proximal la dependența copilului [1].

Cele mai recente studii sugerează că utilizarea problematică a dispozitivelor media de către părinți este un indicator predictiv important al dependenței de smartphone și internet a copiilor. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Northwestern din SUA au descoperit că timpul pe care copiii între 0 și 8 ani îl petrec la TV, computer, smartphone și tabletă este puternic corelat cu timpul petrecut de către părinți pe aceste dispozitive [8]. Un alt studiu arată că dependența mamei de smartphone prezice în mod semnificativ dependența de smartphone a copiilor săi adolescenți [9].

Toate aceste rezultate pot fi explicate printr-un model de transmitere inter-generațional în care problemele mentale ale copiilor pot fi moștenite de la părinți. Prin urmare, atunci când părinții sunt dependenți de utilizarea ecranelor, copiii lor sunt expuși unui risc ridicat de a dezvolta aceeași dependență [1].

2. Sănătatea mintală a părinților și relația părinte-copil ca mediatori ai dependenței de ecran a copiilor

Sănătatea mentală a părinților joacă un rol major în dezvoltarea dependenței de ecran a copiilor [10,11]. Un părinte care se confruntă cu anxietate și depresie nu va avea suficiente resurse psihologice pentru a monitoriza dezvoltarea psihologică și comportamentală a copilului său, eșuând astfel în a-i oferi copilului alternative pozitive la activitățile media. Ca și răspuns, copilul își va petrece timpul la TV, pe smartphone, jucând jocuri video sau pe tabletă [1,4,11].

În aceeași măsură, relația dintre părinte și copil este un indicativ predictiv important pentru dependența copiilor de ecranele media. Studiile arată că există o corelație negativă directă între calitatea relației părinte-copil și dependența de telefoanele mobile și Internet a copiilor. Așadar, copiii care nu obțin satisfacție din interacțiunile cu părinții lor pot avea sentimente de izolare și nesiguranță pronunțate care la rândul lor pot exacerba riscul copilului de a dezvolta dependența de ecrane [12,1]. Mai mult, The Displacement Hypothesis Theory sugerează că utilizarea excesivă a rețelelor sociale va înlocui interacțiunea socială a copilului din lumea reală, ceea ce va reduce angajamentul social al acestuia și nivelul de satisfacție în relații, implicit al relațiilor cu părinții [1].

3. Cum pot să îmi dau seama dacă copilul meu este dependent de ecranele media?

Copilul tău poate fi dependent de ecrane dacă:
  • petrece perioade lungi în fața ecranelor, lucru care îi afectează celelalte sarcini zilnice;
  • se retrage de la activitățile care îi făceau plăcere anterior cum ar fi să se joace cu frații, prietenii sau să petreacă timp afară;
  • se îndepărtează de familie și prieteni;
  • se declară plictisit sau pierdut fără tehnologie;
  • este iritat și obosit ca o consecință a faptului că a stat treaz până târziu sau s-a trezit devreme pentru a folosi tehnologia;
  • cere accesul la ecranele media în timpul mesei;
  • petrece timp pe internet fără un scop anume;
  • devine iritat și nervos atunci când îi este limitat accesul la ecrane;
  • utilizarea tehnologiei îi impactează negativ notele și activitățile școlare;
  • preferă socializarea online în detrimentul celei față în față;

4. Ce poți face pentru a reduce dependența de tehnologie a copilului tău?

Câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor în reducerea sau prevenirea dependenței de ecranele media a copilului tău sunt:
  • Fii la curent cu tipul de tehnologie pe care copilul tău o folosește și cu activitățile lui pe aceste tehnologii. Folosește opțiunile de control parental de pe dispozitive și depozitează toate aceste dispozitive în spațiile comune din casă.
  • Învață-l pe copil despre riscurile navigării diferitelor forme de tehnologie, cum să le identifice și ce să facă în cazul în care lucrurile scapă de sub control. Definește reguli simple cum ar fi să nu trimită videoclipuri sau poze fără permisiune sau să nu se “împrietenească” cu persoane necunoscute.
  • Stabilește reguli clare și rutine de somn bine definite. Limitează utilizarea tehnologiei la o durată definită în timpul zilei și în afara zonei de somn.
  • Fii un model de urmat pentru copilul tău și învață-l cum să folosească ecranele în mod responsabil, fiind tu însuți responsabil cu timpul pe care îl petreci pe ecranele media.
  • Analizează timpul pe care îl petreci împreună cu copilul tău și evaluează dacă acesta este suficient pentru a răspunde nevoilor sale emoționale.

Dacă identifici că există un risc pentru copilul tău de a dezvolta tulburări psihologice cauzate de folosirea excesivă a tehnologiei, este bine să apelezi la ajutorul unui profesionist. Echipa noastră de psihologi și psihiatri pediatri te poate ajuta să înțelegi care sunt motivele pentru care copilul tău a dezvoltat dependența de ecrane și să lucrați la o strategie care să te ajute pe tine și pe copilul tău să faceți față acestei dependențe și să treceți peste ea.

Te invităm să ne contactezi pentru a programa o ședință cu unul dintre psihologii noștri.

Referințe:

1. Li H, Luo W, He H. Association of Parental Screen Addiction with Young Children’s Screen Addiction: A Chain-Mediating Model. Int J Environ Res Public Health. 2022 Oct 6;19(19):12788

2. Byrne R, Terranova CO, Trost SG. Measurement of screen time among young children aged 0-6 years: A systematic review. Obes Rev. 2021 Aug;22(8):e13260. doi: 10.1111/obr.13260. Epub 2021 May 7.

3. Domingues-Montanari S. Clinical and psychological effects of excessive screen time on children. J Paediatr Child Health. 2017 Apr;53(4):333-338. doi: 10.1111/jpc.13462. Epub 2017 Feb 6.

4. Pulkki-Råback L, Barnes JD, Elovainio M, Hakulinen C, Sourander A, Tremblay MS, Guerrero MD. Parental psychological problems were associated with higher screen time and the use of mature-rated media in children. Acta Paediatr. 2022 Apr;111(4):825-833. doi: 10.1111/apa.16253. Epub 2022 Jan 31.

5. Hood R, Zabatiero J, Zubrick SR, Silva D, Straker L. The association of mobile touch screen device use with parent-child attachment: a systematic review. Ergonomics. 2021 Dec;64(12):1606-1622. doi: 10.1080/00140139.2021.1948617. Epub 2021 Jul 26.

6. Lin TT C., Kononova A., Chiang Y.-H. Screen Addiction and Media Multitasking among American and Taiwanese Users. J. Comput. Inf. Syst. 2020;60:583–592.

7. Tezol O., Yildiz D., Yalcin S., Oflu A., Erat Nergiz M., Caylan N., Cıcek S., Foto Ozdemır D. Excessive screen time and lower psychosocial well-being among preschool children. Arch. Pédiatrie. 2022;29:61–66.

8. Lauricella A.R., Wartella E., Rideout V.J. Young children’s screen time: The complex role of parent and child factors. J. Appl. Dev. Psychol. 2015;36:11–17.

9. Kim C., Kang K.I., Lee N. Intergenerational Transmissions of Mother–Adolescent Smartphone Dependency: The Mediating Role of Negative Parenting and the Moderating Role of Gender. Int. J. Environ. Res. Public Health.

10.  Choi D.-W., Chun S.-Y., Lee S.A., Han K.-T., Park E.-C. The association between parental depression and adolescent’s Internet addiction in South Korea. Ann. Gen. Psychiatry.

11.  Deng L.-Y., Wang Y., Yang Y., Zhou L., Li B. Parental Anxiety/Depression and Teenagers’ Phone and Tablet Addiction Under the COVID-19: A Chain Mediation Model. Chin. J. Clin. Psychol. 2021;29:1230–1236.

12.  Liu C.-Y., Kuo F.-Y. A Study of Internet Addiction through the Lens of the Interpersonal Theory. CyberPsychol. Behav. 2007;10:799–804.

Articole similare:

Psihiatrie

Măștile Depresiei

Depresia, candidat veritabil la „boala secolului”, are câteva semnalmente care o fac ușor de recunoscut în această eră a informației: tristețe persistentă (cu accent pe persistent), acuze fizice (dureri de cap, de stomac, oboseală, slăbiciune, dificultăți în ceea ce privește somnul și apetitul), scăderea interesului, pesimism etc. Totuși, depresiei îi place și să se deghizeze. Și, uneori, are câte un costum diferit în funcție de vârstă.

Află mai multe »
Te așteptăm într-un mediu cald, în mijlocul orașului sau on-line.
Suntem aici pentru o discuție deschisă

Chestionar pentru Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist și Tulburări Asociate