Consiliere Parentală
Relația părinte-copil se formează încă de la început, de la aflarea veștii despre sarcină. În timp ce fătul își parcurge etapa de dezvoltare intrauterină, părinții parcurg primii pași în noile roluri, purtând deja grija noului membru. Apar emoții necunoscute până atunci, un alt fel de iubire dar și multe îngrijorări.

După venirea pe lume a celui mic, încep provocările rolului de părinte: nopți nedormite, oboseala firească, griji, scutece de schimbat, o nouă rutină în familie, toate acestea aduc multe provocări. Este nevoie de răbdare, de blândețe, de sprijin, de înțelegere între partenerii de cuplu însă sunt momente când adulții se simt copleșiți. Atunci părinții simt nevoia de ajutor și este bine să apeleze la serviciul de consiliere parentală. Pe lângă controalele medicale ale copilului, pentru a ne asigura de bunăstarea lui, este necesar ca și adulții să primească sprijin la nevoie, pentru bunăstarea lor. O discuție cu un specialist poate fi de mare ajutor, oferind tehnici de abordare a noutății, comportamente necesare pentru noua rutină, informații etc.
Pe măsură ce copilul crește, se schimbă și rutina familiei, adaptându-se la nevoile copilului. Pentru părinți apar noi etape: diversificarea alimentației, sprijin pentru dobândirea anumitor achiziții cognitive, verbale, de motricitate, de autoservire etc. Apar primele întâlniri de joacă, de socializare cu persoane din afara familiei, integrarea în alte medii, etc. Pentru cel mic descoperirea lumii, la început, se face de mână cu părintele, pentru a se simți în siguranță și a primi sprijinul necesar. Pentru părinte însă, poate fi provocator să găsească echilibrul între a-l sprijini și a-i oferi context de învățare, între a ști când să intervină și când nu, cum să respecte nevoile copilului dar și pe cele proprii, cum să creeze mediul și atmosfera necesare unei vieți de familie armonioase.
La vârsta școlară a copilului, intervin aspecte de gestionare a timpului, sprijin pentru teme si studiu, balanta intre timpul de familie si cel de serviciu, cariera, comunicari si interactiuni cu alti adulti: parinti ai colegilor copilului, invatatori, profesori etc, sprijin pentru dezvoltarea abilitatilor sociale si de grup, activitati extrascolare si cele scolare, nevoia de atentie sporita la starea emotionala a copilului, supraveghere adecvata etc. Toate acestea necesita rabdare, abilitati de adaptare, gestionarea emotiilor personale si pe cele ale copilului.
Adolescența conturează particularitatile viitorului adult, cu propriile nevoi de afirmare si pozitionare in cadrul familiei, cu noi provocari in ceea ce priveste viata de familie. Poate fi mai dificila comunicarea cu parintii, mai greu de acceptat si de inteles anumite aspecte din viata adolescentului, iar confruntarile sa aduca durere si neputinta. Din nou, interventia unui specialist in medierea relatiilor din cadrul familiei va aduce echilibru si va imbunătăti relatiile.
Devenim părinți când aflăm de vestea minunată a sarcinii si creștem ca părinți alături de copiii noștri. Să acceptăm ajutor, să înțelegem și să le rămânem alături pentru a-i sprijini într-o manieră sănătoasă! Acesta este rolul nostru etern!
La clinica Mind Garden puteți beneficia de sprijin de specialitate, vă așteptăm să ne cunoaștem!
Doamna psiholog a fost răbdătoare cu fetița noastră, bine pregătită și profesionistă, iar nouă, părinților, ne-a oferit suportul necesar. Recomand!
- Mihaela S -
Programează o consultație la Clinica Mind Garden și începe drumul spre o viață mai echilibrată și mai fericită.
Întrebări Frecvente
1. Ce este psihiatria pediatrică?
Psihiatria pediatrică se ocupă cu diagnosticul și tratamentul problemelor de sănătate mintală specifice copiilor și adolescenților. Aceasta include evaluarea și intervenția pentru tulburări emoționale, comportamentale și de dezvoltare. Specialiștii noștri din cadrul Clinicii Mind Garden sunt pregătiți să abordeze aceste provocări într-un mod adaptat vârstei copilului.
2. Cum pot să știu dacă copilul meu are nevoie de o evaluare psihiatrică?
Semnele care sugerează necesitatea unei evaluări psihiatrice pot include schimbări semnificative în comportament, dificultăți de concentrare, probleme persistente de somn, anxietate excesivă sau depresie. Dacă observați astfel de simptome, o consultație cu un specialist în psihiatrie pediatrică poate oferi o evaluare adecvată și recomandări pentru tratament.
3. Ce trebuie să iau în considerare atunci când aleg un cabinet de psihiatrie?
Atunci când alegi o clinică de specialitate, aspectele la care îți recomandăm să acorzi o atenție deosebită sunt următoarele: experiența și calificările specialiștilor, tipurile de servicii oferite, disponibilitatea, implicarea precum și recomandările altor pacienți care au beneficiat de servicii.
La Mind Garden, ne mândrim cu echipa noastră de experți și cu un mediu relaxant, prietenos și profesional, destinat să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui pacient.