Activități recomandate pentru copiii cu ADHD
Ce este ADHD? Care sunt cauzele și simptomele asociate? Care sunt consecințele?
Tulburările privind deficitul de atenție și hiperactivitate (engl. Attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) se numără printre cele mai frecvente afecțiuni comportamentale (2-7% din totalul copiilor și adolescenților) și se manifestă cu precădere în rândul copiilor1,2. Cauzele acestei probleme de neurodezvoltare rămân încă neclare. Totuși, studiile disponibile semnalează influența unor factori precum istoricul familial (predispoziția genetică)3, nașterea prematură4, respectiv fumatul, consumul de alcool în timpul sarcinii, drept posibile cauze pentru astfel de afecțiuni comportamentale. Problemele legate de atenție (neglijența, lipsa de concentrare, incapacitatea de a îndeplini sarcini/ instrucțiuni complexe, dezorganizarea), comportamentele impulsive (fără simțul pericolului) și hiperactivitatea (verbalizare și activitate fizică excesivă) reprezintă principalele caracteristici ale ADHD5.
Această tulburare este diagnosticată cu preponderență în copilărie/ adolescență (6-12 ani), iar în lipsa unor programe și activități dedicate, aceste tulburări comportamentale pot degenera semnificativ pe termen lung6. Dincolo de problemele privind performanța școlară sau interacțiunea și integrarea socială7, copiii pot dezvolta și multe alte afecțiuni asociate precum anxietatea8, depresia, tulburările opoziționist sfidătoare, de conduită sau de învățare (dislexie)9,10. Mai mult, aceste simptome persistă adesea până la maturitate (adulți cu probleme privind productivitatea, disciplina și organizarea)11, mai ales în cazul copiilor care nu frecventează activități special concepute pentru ameliorarea simptomelor ADHD12.
Ce programe și activități trebuie să urmeze copiii cu ADHD?
Copiii cu ADHD au același potențial al dezvoltării personale și profesionale precum oricare alt copil, doar că pentru maximizarea devenirii lor, aceștia trebuie să urmeze de timpuriu programe și activități dedicate, facilitate de personal calificat în domeniul psihopedagogiei speciale, prin intermediul cărora își pot treptat ameliora tulburările comportamentale și cognitive13. Este un lucru firesc ca orice copil să urmeze diferite activități extracurriculare, fie ele educative, artistice sau sportive, pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere personal și social. Ei bine, același lucru se aplică și în cazul copiilor cu ADHD, doar că pentru aceștia, repertoriul și conținutul activităților trebuie să fie special dedicat pentru a servi nevoilor lor, puțin diferite, de dezvoltare. Astfel că, programele și activitățile pentru acești copii trebuie:
❂ Să fie concepute și facilitate de către specialiști în domeniu;
❂ Să se desfășoare sub supraveghere permanentă;
❂ Să țină cont de interesele și dorințele copiilor;
❂ Să traseze sarcini și instrucțiuni de lucru clare;
❂ Să se desfășoare într-o atmosferă distractivă;
❂ Să includă diverse activități fizice, în aer liber, sau chiar în natură14.
În acest sens, vom descrie câteva activități derulate în cadrul unor programe speciale pentru copiii cu ADHD, concepute pentru a le facilita o bună dezvoltare comportamentală și cognitivă.
Sporturi individuale
Cercetările științifice confirmă în unanimitate beneficiile pe care le exercită activitățile fizice asupra ameliorării simptomatologiei asociate ADHD în cadrul copiilor și adolescenților15. Astfel, activitățile sportive sunt considerate drept bune practici pentru gestionare în siguranță a tulburărilor de comportament și cogniție specifice acestor copii. Activitățile fizice reduc semnificativ stresul și anxietatea, cresc stima de sine și îi determină pe copii să urmeze anumite instrucțiuni simple, să urmărească un scop, să fie disciplinați, să-și creeze o rutină și, treptat, să-și dezvolte niște obiceiuri comportamentale și structuri cognitive solide, o bază a viitoarei lor deveniri personale și profesionale. Nu în ultimul rând, activitățile sportive s-au dovedit eficiente în sporirea efectului terapeutic în cazul copiilor care urmează și tratamente medicamentoase pentru gestionarea simptomelor cauzate de această tulburare16.
Activitățile fizice individuale trebuie să fie însoțite de sarcini clare și de asistență specializată, iar câteva dintre aceste sporturi pot fi: aerobic, gimnastică, alergare, yoga etc. Diversificarea exercițiilor este de asemenea benefică, antrenamentele mixte având rezultate mai semnificative, după cum confirmă și literatura17,18.
Sporturi de echipă
Activitățile fizice în echipe sunt de asemenea benefice. Studiile confirmă, dincolo de beneficiile asociate activității fizice propriu-zise (menționate anterior) și o creștere a capacităților de integrare socială în rândul copiilor cu ADHD care participă la sporturi și activități fizice de echipă19. Dincolo de sporturile de echipă deja consacrate (fotbal, handbal, baschet etc.), se pot dezvolta diverse activități de grup inedite, în conformitate cu interesele copiilor și păstrând o atmosferă distractivă. În plus, existența unor reguli bine stabilite ale activității/ jocului contribuie la exersarea memoriei de lucru, vizuale și a abilităților decizionale ale copiilor. Astfel, făcând sport, aceștia își dezvoltă indirect și capacitățile cognitive20,21.
Plimbări în parc/ Drumeții în natură
Desprinse tot din repertoriul activităților fizice, literatura de specialitate consemnează cadrul natural ca fiind unul deosebit de benefic pentru ameliorarea simptomelor ADHD în cadrul copiilor14. Așadar, organizarea unor plimbări în parc sau a drumețiilor în natură poate avea efecte pozitive asupra comportamentului acestor copii. Dincolo de activitatea fizică propriu zisă, pregătirea pentru drumeție (pregătirea gustării, a ghiozdanului cu toate cele necesare etc.) și parcurgerea unui itinerar prestabilit, facilitează un context disciplinar și organizatoric prielnic pentru acești copilași, contribuind numaidecât la dezvoltarea acestora.
Grădinăritul
Aceste activități se situează de asemenea într-un cadru natural, iar setul de reguli firești care însoțește acest tip de activitate este unul ușor de parcurs și reprodus de către copii. Dincolo de componenta educativă, copilașii cu ADHD își deprind treptat și un simț al responsabilității, putând analiza importanța activității lor prin prisma evoluției plantelor cultivate22.
Activități educative
Dincolo de componenta distractivă, sportivă, sau naturalistă, copii cu ADHD își pot ameliora simptomele privind deficiența de învățare prin intermediul unor tehnici și metode didactice speciale, menite să-i sprijine înspre a învăța în propriul ritm. Spre exemplu, predarea unei limbi străine, îmbinată cu elemente ludice/ distractive, poate reprezenta o activitate foarte eficientă pentru dezvoltarea capacităților cognitive în cadrul copiilor cu ADHD23.
Activități artistice (pictura)
Activitățile din sfera artelor plastice, precum pictura, reprezintă un alt mijloc eficient pentru exersarea capacităților cognitive ale copiilor cu ADHD. Acest exercițiu trebuie să fie unul ușor de realizat, să presupună urmarea unor pași simplii și să debuteze cu diferite activități de încălzire, recreative (ex. colorarea întregii suprafețe de pictură). Coordonarea ochi-mână, atenția și, implicit, memoria de lucru sunt doar câteva dintre structurile antrenate într-o astfel de activitate24. Alte activități din sfera artelor pot fi: dansul, recitarea poeziilor etc.
Activități artistice (pictura)
Activitățile din sfera artelor plastice, precum pictura, reprezintă un alt mijloc eficient pentru exersarea capacităților cognitive ale copiilor cu ADHD. Acest exercițiu trebuie să fie unul ușor de realizat, să presupună urmarea unor pași simplii și să debuteze cu diferite activități de încălzire, recreative (ex. colorarea întregii suprafețe de pictură). Coordonarea ochi-mână, atenția și, implicit, memoria de lucru sunt doar câteva dintre structurile antrenate într-o astfel de activitate24. Alte activități din sfera artelor pot fi: dansul, recitarea poeziilor etc.
Referințe:
1. Psychologist vs Psychiatrist: 4 Key Differences & Who to See. (n.d.). Retrieved March 5, 2022
2. Psychiatrists and psychologists | healthdirect. (n.d.). Retrieved March 5, 2022
3. What do practicing psychologists do? (n.d.). Retrieved March 5, 2022
4. Psychiatry, Psychology, Counseling, and Therapy: What to Expect. (n.d.). Retrieved March 5, 2022
6. What Is a Psychologist vs. a Psychiatrist? (n.d.). Retrieved March 5, 2022
Articole similare:
Testul de inteligență Wechsler pentru copii (Testul WISC)
Ți-ai dorit vreodată să înțelegi mai bine care sunt punctele forte ale copilului tău, care este stilul său de învățare și care sunt situațiile în care copilul tău are nevoie de ajutor sau de stimulare?
Tulburarea obsesiv-compulsivă
Toate articolele Tulburarea obsesiv-compulsivă Când apare și cum se caracterizează? Această tulburare apare de obicei în perioada copilăriei, între 7 și 12 ani, fiind mai
Evaluare ADHD la copii. Tot ce trebuie să știți
Toate articolele Evaluarea Psihologică la Copiii cu ADHD: Tot ce trebuie să știi Evaluarea ADHD-ului la copii este un proces complex, ce necesită colaborarea dintre
Atacul de panică în cazul copiilor
Toate articolele Atacul de panică în cazul copiilor Vorbind despre populația pediatrică, atacurile de panică sunt diagnosticul cel mai puțin recunoscut. Deși studiile arată că
Tulburările de anxietate la copii și adolescenți
Toate articolele Tulburările de anxietate la copii și adolescenți Informații generale despre anxietatea la copii Prea puțin conștientizate chiar și în prezent, tulburările de anxietate
Evaluarea ADHD la copii: Ce trebuie să știți?
Prima ședință de evaluare pentru ADHD la copii este un pas esențial pentru înțelegerea nevoilor și comportamentului copilului.