Testul de inteligență Wechsler pentru copii (Testul WISC)

Te-ai întrebat vreodată de ce copilul tău se plictisește la școală însă manifestă o curiozitate aparte în alte circumstanțe? Ți-ai dorit vreodată să înțelegi mai bine care sunt punctele forte ale copilului tău, care este stilul său de învățare și care sunt situațiile în care copilul tău are nevoie de ajutor sau de stimulare?

Ei bine, soluția pe care ți-o propunem noi pentru a găsi răspuns la întrebările de mai sus, și nu numai, este evaluarea copilului tău pe Scala de Inteligență Wechsler pentru Copii (WISC; eng. Wechsler Intelligence Scale for Children – IVth Edition). Având cea mai bună reputație la nivel internațional, acest test clinic este conceput special pentru identificarea abilităților cognitive la copiii între 6 ani și 16 ani și 11 luni.

Ce măsoară testul WISC?

Testul WISC – IV este considerat a fi “standardul de aur” în evaluarea cognitivă la copii și măsoară performanța intelectuală generală (scor IQ) a acestora și nu numai. Conceput ca un construct multidimensional care se bazează pe mai mulți indici care evaluează calitativ diferite moduri de funcționare intelectuală în mai multe domenii cognitive, testul WISC integrează cele mai recente cercetări științifice pentru a oferi o imagine cât mai completă despre punctele forte și zonele de dificultate ale unui copil (1).

Care sunt cele 4 domenii cognitive ale WISC?

Cele 4 domenii cognitive evaluate în cadrul testului WISC sunt:

  1. Indicele de înțelegere verbală – urmărește măsurarea capacității copilului de a raționa verbal și de a accesa și folosi cunoștințele semantice acumulate precum și capacitatea de înțelegere a principiilor generale și a situațiilor sociale (1,2).
  2. Indicele de raționament perceptiv – evaluează capacitatea copilului de a analiza o problemă, de a se folosi de abilitățile vizual-motorii și vizual spațiale, de a-și organiza gândurile, de a găsi soluții și apoi de a le testa (1,2).
  3. Indicele memoriei de lucru – măsoară abilitatea copilului de a memora informație nouă, de a o reține pe termen scurt, de a se concentra și de a manipula informațiile primite pentru a obține un rezultat sau pentru a duce la final un raționament (1,2).
  4. Indicele vitezei de procesare – evaluează competența copilului de a-și concentra atenția și de a scana, de a discrimina vizual și a ordona secvențial informații vizuale (1,2). Este strâns legat de capacitatea mentală și de viteza cu care procesarea informației are loc la nivel cerebral. 

Cui i se adresează testul WISC?

Deși nu există nici o limitare în a aplica acest test oricărui copil, WISC este în general folosit atunci când există o nevoie pentru a determina IQ-ul și capacitățile intelectuale ale unui copil. De exemplu, testul este deseori folosit pentru a determina dacă un copil are capacități intelectuale superioare sau dacă este supradotat. De asemenea, deși inițial acest test nu a fost conceput pentru a fi folosit în evaluarea neuropsihologică, există multe studii care au demonstrat importanța sa în identificarea copiilor cu diferite afectiuni precum:

  • Tulburări de Spectru Autist si Asperger
  • Dizabilități intelectuale
  • Tulburări de învățare (eg. Dislexie)
  • Tulburari motorii
  • ADHD (3)
  • etc.

Cu toate acestea, trebuie subliniat că testul WISC prezintă unele limitări în identificarea unor afecțiuni precum ADHD și de aceea trebuie integrat împreună cu alte teste specifice și examinări psihologice și medicale (4,5).

Care este structura testului WISC și cum se calculează scorul?

Testul WISC ediția a IV-a este format din 10 subteste primare și 5 subteste secundare (6). În general, durata unei testări este de 60-90 minute și este determinată de numărul de subteste primare și secundare care sunt aplicate. Testele vor fi reprezentative pentru cei 4 indici prezentați mai sus și vor oferi și un scor IQ care se întinde pe o scară cu un minim de 40 de puncte și un maxim de 160 de puncte (2). Pentru a determina categoria din care face parte copilul testat, specialistul va compara scorul obținut de acesta cu media specifică vârstei acestuia. Categoriile delineate pe baza valorii coeficientului de inteligență sunt:

Grila de punctaj pentru testul de inteligență pentru copii WISC.

Este important de menționat că nu este nevoie de pregătire prealabilă a copilului pentru efectuarea acestor teste.

Cine poate facilita testul WISC pentru copii?

Testul WISC este facilitat de către un profesionist calificat – în general psiholog, în centre private precum cabinetele de psihologie sau în școli. Testul poate fi susținut atât individual cât și colectiv.

Clinica noastră vă oferă posibilitatea efectuării acestui test în prezența psihologilor noștri calificați și vă poate ajuta în înțelegerea rezultatelor obținute și stabilirii pașilor următori. Dacă vreți să aflați mai multe vă îndemnăm să programați o întâlnire cu unul dintre specialiștii noștri

Referințe:

1. “What Is the WISC-IV?” Strategic Psychology Canberra, 26 May 2017.

2. “The Wechsler Intelligence Scale for Children – Fourth Edition (WISC–IV).” WISC-IV: The Wechsler Intelligence Scale for Children – Fourth Edition.

3. Gomez R, Vance A, Watson SD. Structure of the Wechsler Intelligence Scale for Children – Fourth Edition in a Group of Children with ADHD. Front Psychol. 2016 May 30;7:737

4. “Diagnosing ADHD: How Doctors Assess Children and Adults.” WebMD, WebMD.

5. Assessment of Attention Deficit Hyperactivity Disorder with the WISC-IV.

6. Isabelle Reverte, Philippe Golay, Nicolas Favez, Jérôme Rossier, Thierry Lecerf. Structural validity of the Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-IV) in a French-speaking Swiss sample. Learning and Individual Differences. (2014).

Articole similare:

Te așteptăm într-un mediu cald, în mijlocul orașului sau on-line.
Suntem aici pentru o discuție deschisă

Chestionar pentru Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist și Tulburări Asociate