Cum să reacționezi ca părinte atunci când copilul tău are parte de bullying la școală?

Terapie copii si adolescenti

Bullying-ul (ro. hărțuirea) poate lua multe forme: poate fi de ordin fizic (lovire, împingere, etc.), verbal (jigniri, amenințări, înjurături), sau psihologic/emoțional (răspândirea de zvonuri sau excluderea dintr-o conversație sau activitate). De asemenea, o dată cu utilizarea generalizată a tehnologiei, comportamentul de agresiune poate apărea și în afara orelor de școală prin e-mailuri, mesaje text, DM-uri sau chiar prin postări pe rețelele sociale. Aceste metode din urmă, cunoscute ca cyber-bullying, pot fi deosebit de agresive și dureroase iar efectele lor dăunătoare își lasă adesea amprenta pe o perioadă largă de timp (1).

Bullying-ul este de cele mai multe ori un tipar de comportament, nu doar un incident izolat. 

Un bully dorește să cauzeze durere prin abuz fizic sau verbal și va apela la acest fel de comportament în mod repetat. În general, băieții se confruntă cu bullying de factură fizică în timp ce fetele se confruntă cu bullying de ordin psihologic și emoțional. 

Ce poți face tu ca părinte atunci când copilul tău se confruntă cu bullying-ul?

În paragrafele următoare dorim să îți oferim un ghid care să te ajute să recunoști atunci când copilul tău este agresat și modalitățile prin care poți gestiona aceste situații cât mai eficient. 

1. Cum să recunoști bullying-ul?

Pentru a putea să îți dai seama dacă copilul tău este victima bullyingului, primul pas pe care trebuie să îl faci ca părinte este să analizezi cu atenție comportamentul copilului tău. Fii atent la starea emoțională a copilului, pentru că e posibil ca acesta să nu-și exprime îngrijorările verbal. Semnele la care trebuie să fii atent includ (2):

  • Urme fizice precum vânătăi inexplicabile, zgârieturi, răni sau chiar oase rupte
  • Frica sau refuzul de a merge la școală sau de a participa la evenimentele școlare
  • Un comportament anxios, nervos sau extrem de vigilent
  • Un număr limitat de prieteni la școală sau în afara ei
  • Deteriorarea hainelor, pierderea sau distrugerea electronicelor sau a altor bunuri personale
  • Cere adesea bani
  • Performanță academică scăzută
  • Absentează de la școală sau sună pentru a merge acasă
  • Încercarea de a sta lângă adulți
  • Nu doarme bine și poate avea coșmaruri
  • Acuză dureri de stomac, de cap sau alte afecțiuni fizice
  • Este stresat în mod regulat după ce petrece timp online sau pe telefon fără a avea o explicație rezonabilă
  • Devine neobișnuit de secretos mai ales când e vorba despre activități online
  • Este agresiv și are izbucniri de furie

2. Câte tipuri de bullying există?

Infografie cu tipurile de bullying

3. Cum poți să îți ajuți copilul atunci când este victima bullying-ului?

Dacă suspectezi că copilul tău ar putea fi victima bullyingului sau că este amenințat există câțiva pași pe care poți să îi faci pentru a-I ajuta (1,2):

  • Vorbește deschis cu el. Vorbește cu copilul tău despre ce anume constituie un comportament bun sau rău la școală, în comunitate sau online. O comunicare deschisă îl va ajuta să se simtă confortabil să îți spună ce se întâmplă în viața lui.

 

  • Ascultă-ți copilul cu calm și deschidere. Fă-l să se simtă auzit și susținut în loc să încerci să găsești motivul pentru care acesta este hărțuit sau să încerci să îi rezolvi problema. Fă-l să înțeleagă că nu e vina lui că e victima bullyingului și că un astfel de comportament este întotdeauna mai mult despre persoana care se implică în acest fel de comportament și nu despre persoana vizată.

 

  • Ajută-l să capete încredere în situațiile supărătoare. Exersează împreună cu copilul tău expresii pe care acesta le poate folosi pentru a spune cuiva să înceteze comportamentul agresiv. Acestea ar trebui să fie simple și directe (eg. “Lasă-mă în pace”, “Nu este frumos ce ai făcut”), dar nu antagonice. Jocul de rol poate fi o modalitate grozavă de a construi încrederea copilului tău și de a-i da puterea să facă față provocărilor. Poți juca rolul bătăușului în timp ce copilul tău exersează diferite răspunsuri până când devine încrezător în gestionarea situațiilor supărătoare. Învață-ți copilul să folosească o voce puternică și fermă.

 

  • Promovează un limbaj corporal pozitiv. Începând cu vârsta de 3 ani, copilul tău este pregătit să învețe trucuri care să-l facă să se simtă sigur pe sine în situații dificile, inclusiv atunci când se confruntă cu un comportament agresiv. Spune-i copilului tău să exerseze uitându-se la culoarea ochilor prietenilor săi și să facă același lucru atunci când vorbește cu un copil care îl deranjează. Deși acest lucru nu-l va opri neapărat pe agresor, îl va face pe copilul tău să se simtă mai sigur pe sine într-o situație dificilă.

 

  • Discută zilnic cu copilul tău. Întreabă-l despre cum merg lucrurile la școală. Folosește un ton calm, prietenos și încurajator, pentru ca acestă să nu se teamă să îți spună dacă ceva nu este în regulă. Subliniază-i că siguranța și bunăstarea sa sunt importante și că ar trebui întotdeauna să vorbească cu un adult despre orice problemă, oricât de mică ar fi aceasta.

 

  • Construiește încrederea copilului tău. Încurajează hobby-urile, activitățile extracurriculare și situațiile sociale care scot ce este mai bun din el. Spune-i copilului tău care sunt calitățile care îl fac unic și pe care le iubești la el și întărește comportamentele pozitive pe care ai dori să le vezi mai mult. Cu cât copilul tău se simte mai bine în pielea sa și are o stimă de sine ridicată, cu atât e mai puțin probabil ca bullying-ul să-i afecteze stima de sine. 

4. Cum poți contribui tu ca părinte la stoparea bullying-ului?

În cele din urmă, depinde de părinți să-i ajute pe cei mici să facă față unui bătăuș. Așa cum am văzut in paragrafele precedente, e important ca părinții să-l învețe pe copilul lor să facă alegeri inteligente și să ia măsuri atunci când se simte rănit sau când vede un alt copil fiind agresat. De asemenea, e important ca un părinte să intervină atunci când este necesar.

Iată câteva acțiuni pe care le puteți întreprinde:
  • Raportează hărțuirea gravă și repetată. Dacă copilul tău este reticent în a raporta agresiunea, mergi cu el la școală pentru a discuta cu un profesor, consilier școlar sau director. Află care este politica școlii privind hărțuirea și documentează cazurile de hărțuire. Rămâi la curent cu situația, urmărind acțiunile întreprinse de către școală pentru a stopa acest fel de comportament. Devino un partener al școlii în prevenirea bullying-ului.
  • Contactează părinții agresorului. Implicarea părinților agresorului este abordarea potrivită doar atunci când există acte persistente de bullying și atunci când simți că părinții vor fi receptivi să lucreze într-o manieră cooperantă cu voi. Sună-i sau trimite-le un mesaj pe un ton pașnic arătând clar că scopul tău este de a rezolva problema împreună.
  • Cere ajutor din surse din afara școlii. Atunci când este nevoie, poți lua legătura cu surse care se află în afara școlii cum ar fi un terapeut de familie sau un specialist în terapie pediatrică. Profită de resursele existente în comunitate pentru a opri bullying-ul.
Poate fi dificil să accepți că copilul tău este hărțuit, dar este important să te pronunți și să acționezi pentru a-l proteja. Terapia poate fi locul ideal de a începe – atât pentru copilul tău, cât și pentru tine ca părinte. Acest tip de sprijin vă va oferi instrumentele și cunoștințele necesare pentru a vă ajuta copilul să treacă prin această experiență dificilă.
Având alături un terapeut cu experiență, vă poate oferi îndrumări și o nouă perspectivă, necesară pentru a găsi modalitatea cea mai bună de a merge mai departe cu încredere. Cu ajutorul terapiei, amândoi veți putea explora strategii care să ducă la schimbări pozitive.
Dacă ești un părinte care se confruntă cu bullying-ul copiilor tăi și simți că ai nevoie de ajutor în gestionarea acestei situații și dorești să discuți cu un profesionist, te invităm să programezi o întâlnire cu unul dintre psihologii clinicii noastre. Ei pot să ofere soluții de gestionare a acestor situații, atât ție cât și copilului tău.

Articole similare:

Te așteptăm într-un mediu cald, în mijlocul orașului sau on-line.
Suntem aici pentru o discuție deschisă

Chestionar pentru Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist și Tulburări Asociate