Psihiatrie pediatrică

Îngrijire pentru Sănătatea Mintală a Copiilor și Adolescenților

La Clinica Mind Garden, ne concentrăm pe sănătatea mintală și emoțională a copiilor și adolescenților. Oferim o gamă completă de servicii psihiatrice pentru tineri, incluzând evaluare, diagnostic și tratament personalizat pentru diverse tulburări psihice. Ne propunem să sprijinim fiecare copil și familie în călătoria lor către o stare de bine emoțională și mintală. 

Servicii de Psihiatrie Pediatrica

Ce este Psihiatria Pediatrică?

Psihiatria pediatrică este o ramură a medicinii care se ocupă cu prevenirea, identificarea și tratarea afecțiunilor de dezvoltare, emoționale, de comportament și de gândire ale copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani. Problemele de sănătate mintală pot apărea la orice vârstă, iar intervențiile timpurii pot aduce schimbări pozitive semnificative în viața celor mici și a familiilor lor. Această ramură a medicinii are un rol deosebit de important în ceea ce privește observarea dezvoltării copiilor și a calității vieții lor, contribuind la promovarea stării de bine emoțional, social și comportamental.

Ce Probleme Abordăm?

Echipa noastră de medici specialiști tratează o varietate de afecțiuni care pot afecta copiii și adolescenții, incluzând:

  • Tulburări de anxietate: tulburări de anxietate generalizată, anxietate de separare, fobii sociale
  • Tulburări de comportament: ADHD, tulburări de opoziție și comportamente disruptive
  • Tulburări de dispoziție: depresie și tulburări bipolare
  • Tulburări de dezvoltare: autism, tulburări de spectru autist
  • Probleme de adaptare: stres post-traumatic, dificultăți în gestionarea emoțiilor și adaptarea la schimbări
  • Întârzieri în dezvoltare: de limbaj și motricitate
  • Comportamente problematice: furt, minciună, ticuri motorii sau verbale, consum de substanțe psihoactive

În funcție de etapele de vârstă, copiii pot experimenta diverse situații dificile în viața de zi cu zi. Aceste probleme pot avea originea în procesul de neurodezvoltare, latura genetică sau pot fi influențate de mediul familial, educațional (grădiniță, școală, liceu) sau de grupul de prieteni și evenimentele de viață.

De ce să consulți un medic psihiatru pediatru?

Dificultățile resimțite de cel mic pot genera stări de neliniște, anxietate, tristețe, furie sau alte manifestări care îngrijorează. În general, copilului nu îi este ușor nici să le împărtășească, nici să le depășească singur. În schimb, persistența emoțiilor negative îi poate afecta sănătatea mintală și emoțională. Acesta este motivul pentru care trebuie să apelați la specialiștii care activează în domeniul sănătății mintale a copilului, care să ajute atât copilul, cât și adulții din viața acestuia, la găsirea soluțiilor și păstrarea echilibrului emoțional.

Prin consultația la medicul psihiatru de copii se identifică elementele care afectează viața copilului și a familiei, prin discuții și evaluări atente. Astfel, atât copilul cât și familia sau tutorii legali sunt implicați în demersul medical, se discută despre întreg istoricul medical al copilului, începând cu sarcina și toate etapele dezvoltării până în prezent, cu identificarea simptomelor specifice afecțiunilor și încadrarea acestora într-un context clinic.

În funcție de relatările copilului și ale familiei, de istoricul medical al copilului, de evaluarea clinică efectuată, medicul psihiatru de copii va recomanda evaluări suplimentare: analize, investigații, teste psihometrice. După o evaluare atentă a tuturor acestor aspecte, concluzionează diagnosticul și se recomandă un plan complex: psihoterapeutic și medicamentos, dacă este necesar.

Cele mai frecvente simptome care necesită o evaluare psihiatrică

  • Întârzieri în dezvoltarea limbajului sau motricității
  • Tulburări de învățare, atenție și de concentrare
  • Comportament hiperkinetic
  • Stări de anxietate și tristețe
  • Comportamente problematice, cum ar fi furtul sau minciuna
  • Ticuri motorii sau verbale
  • Consum de substanțe psihoactive

Cum decurge consultația în serviciul de psihiatrie pediatrică al clinicii?

Consultația medicală în serviciul de psihiatrie copii este efectuată de către un medic specialist psihiatru de copii și adolescenți, în prezența copilului și a părinților. Consultația are ca scop evaluarea medicală a tuturor simptomelor care au determinat prezentarea în clinică. Medicul va solicita informații de la copil, când acest lucru este realizabil, și de la părinți/aparținători legali. Pe lângă evaluarea clinică din punct de vedere medical, specialistul poate sugera efectuarea testelor psihometrice cu rol important în stabilirea diagnosticului cert. La finalul consultației, pacientul primește o serie de recomandări din partea medicului.

Cum este urmărită evoluția copilului prin controale medicale?

Controlul medical în serviciul de psihiatrie copil se referă la revenirea în clinică și întâlnirea cu medicul psihiatru de copii și adolescenți pentru urmărirea evoluției, a schimbărilor în urma accesării serviciilor de evaluare psihologică, psihoterapie sau urmărirea rezultatelor tratamentului medicamentos. În mod uzual, controalele medicale se vor efectua lunar, iar în cazuri excepționale, mai des decât atât, în funcție de recomandările specialistului.

Doamna psiholog a fost răbdătoare cu fetița noastră, bine pregatită și profesionistă, iar nouă, părinților, ne-a oferit suportul necesar. Recomand!

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a depăși provocările mintale și emoționale, suntem aici pentru tine.
Programează o consultație la Clinica Mind Garden și începe drumul spre o viață mai echilibrată și mai fericită.
Programează o Consultație la Clinica Mind Garden

Întrebări Frecvente

Psihiatria pediatrică se ocupă cu diagnosticul și tratamentul problemelor de sănătate mintală specifice copiilor și adolescenților. Aceasta include evaluarea și intervenția pentru tulburări emoționale, comportamentale și de dezvoltare. Specialiștii noștri din cadrul Clinicii Mind Garden sunt pregătiți să abordeze aceste provocări într-un mod adaptat vârstei copilului.

Semnele care sugerează necesitatea unei evaluări psihiatrice pot include schimbări semnificative în comportament, dificultăți de concentrare, probleme persistente de somn, anxietate excesivă sau depresie. Dacă observați astfel de simptome, o consultație cu un specialist în psihiatrie pediatrică  poate oferi o evaluare adecvată și recomandări pentru tratament.

Atunci când alegi o clinică de specialitate, aspectele la care îți recomandăm să acorzi o atenție deosebită sunt următoarele: experiența și calificările specialiștilor, tipurile de servicii oferite, disponibilitatea, implicarea precum și recomandările altor pacienți care au beneficiat de servicii.

La Mind Garden, ne mândrim cu echipa noastră de experți și cu un mediu relaxant, prietenos și profesional, destinat să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui pacient.