Evaluarea Psihologică a Copiilor și Adolescenților: Teste Utilizate

La Clinica Mind Garden, oferim o gamă diversificată de teste psihologice pentru copii, adolescenți și adulți, esențiale pentru evaluarea sănătății mintale și dezvoltării cognitive. Aceste teste ajută la diagnosticarea tulburărilor de învățare, evaluarea anxietății, depresiei, trăsăturilor temperamentale si a celor ce vor defini viitoarea personalitate. Fiecare test este administrat de specialiști cu experiență și este personalizat în funcție de vârsta și nevoile individuale ale pacientului. Rezultatele obținute ajută la elaborarea unui plan de intervenție terapeutică adecvat.

Dependenta

Evaluările psihologice sunt realizate cu profesionalism și dedicare, oferind o bază solidă pentru intervenții terapeutice personalizate și pentru susținerea dezvoltării armonioase a fiecărui pacient. Prin aceste teste, se urmărește nu doar diagnosticarea, ci și crearea unei strategii de tratament adaptată fiecărui caz, contribuind la îmbunătățirea calității vieții și a echilibrului emoțional.

1. Conners 3

Când ne propunem să evaluăm atent simptomele sugestive diagnosticului de ADHD, o variantă demnă de luat în calcul este testul Conners 3.

Acest test este rezultatul cercetărilor de lungă durată, este în concordanță cu manualele de diagnostic actuale și este de real ajutor atât pentru identificarea și stabilirea severității simptomelor specifice ADHD cât și a altor simptome conexe precum: agresivitatea, dificultățile de învățare, relațiile cu semenii. Un alt mare avantaj al testului este că vizează și elemente de screening ale anxietății și depresiei la copii, afecțiuni care sunt frecvent asociate tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție.

Testul adună informații atât de la copil, părinte cât și de la cadrul didactic. Aceste informații alăturate evaluării clinice a specialiștilor din domeniul sănătății mentale oferă un tablou fidel al dificultăților resimțite de către copil și toți adulții semnificativi din viața lui.

Înțelegerea corectă și completă a acestor dificultăți este cheia pentru a gândi planul de intervenție corect, adresat corespunzător fiecărui caz în parte.

Vârsta minimă de la care se poate aplica acest test de evaluare este de 6 ani.

În cadrul Clinicii Mind Garden, durata acestei evaluări este de 30 minute.

2. Testul Denver pentru Evaluarea Nivelului de Dezvoltare - II

Când ne gândim la dezvoltarea copilului mic, între 0 și 6 ani, este necesar să privim de fapt un ansamblu de domenii în care cel mic capătă achiziții și le utilizează în viața de zi cu zi. Astfel suntem atenți dacă cel mic progresează în domeniul limbajului expresiv și receptiv, în domeniul social, al activității motorii, al deprinderilor de autoservire și bineînțeles oferim atenție achizițiilor cognitive.

Testul Denver este folosit pentru a realiza acest screening, oferind informațiile necesare în funcție de vârsta copilului. Testul este util mai ales pentru identificarea anumitor dificultăți la copiii asimptomatici, sau la cei care necesită acest tip de evaluare deoarece prezintă un risc perinatal, sau care au în familie cazuri de tulburări de dezvoltare.

Testul Denver NU este un test care stabilește un diagnostic, care oferă informații referitor la IQ-ul copilului, la performanțele școlare ulterioare ci este un test care compară nivelul de dezvoltare al copilului față de media grupului de vârstă său.

DENVER-II este un instrument format din 125 de itemi, iar timpul aplicării variază în funcție de vârsta copilului, între 10 și 40 minute.

Puteți beneficia de evaluarea Denver în clinica Mind Garden.

3. PED b

Reprezintă o metodă de evaluare, prevenire și remediere a tulburărilor de sănătate mintală, orientare școlară-profesională și consiliere a copiilor. Utilizează informații provenite din mai multe surse, de la mai multe persoane care îngrijesc sau supraveghează copilul.

Testarea PED b cuprinde mai multe sub-teste, fiecare având propriile instrucțiuni și sarcini specifice, care sunt adaptate pentru vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului.

În urma aplicării testelor, se obțin informații despre nivelul de dezvoltare, aptitudinile cognitive, temperamental copilului, interese și valorile acestuia, informații despre sănătatea sa mintală, strategiile de învățare.

Rezultatele testului sunt disponibile sub forma unui raport, în care sunt prezentate detaliile domeniului investigat. Astfel, cunoscându-se dificultățile întâmpinate, se propune un plan terapeutic individualizat care să ajute la îmbunătățirea performanțelor copilului.

Metoda de aplicare a testării este individuală, având o durată de 60-90 de minute, în funcție de nivelul de concentrare și de performanța copilului. Este recomandată testarea într-un moment în care copilul este odihnit, hrănit și când nu prezintă simptome de boală: răceli, dureri etc.

Testarea PED b este disponibilă în Clinica Mind Garden.

Testare PED b
• Pentru evaluarea funcțiilor executive
• Pentru evaluarea caracteristicilor temperamentale și comportamentale
• Pentru evaluarea intereselor, valorilor, orientare vocațională
• Pentru evaluarea strategiilor de învățare

4. Testul MASC – Scala Multidimensională de Anxietate pentru Copii (MASC®)

Servicii de Psihiatrie Pediatrica

Atunci când în viața copiilor fricile își fac simțită prezența la o intensitate mult prea mare și favorizând mecanisme de coping dezadaptative, le considerăm patologice și le supunem evaluării. O astfel de evaluare este testul MASC, alcătuit din 39 de itemi, care urmărește intensitatea și frecvența simptomelor fizice, mecanismelor de evitare, anxietatea socială/de separare, tensiunea resimțită, mecanismele de coping.

Acest instrument de screening este practic și eficient pentru măsurarea stării de anxietate la copii și adolescenți, prin întrebări adresate atât copiilor cât și părinților, separat. Raportarea fidelă și validă a simptomelor, oferă informații despre momentul inițial, cel la care se face evaluarea, concentrează atenția asupra dificultăților resimțite de către copil.

Astfel, specialiștii în sănătate mintală alături de familie aplică un plan de intervenție terapeutică, individualizat nevoilor fiecăruia.

Testul este util și pentru urmărirea evoluției în timp a simptomelor. Astfel se pot urmări aspecte precum intensitatea, frecvența de manifestare a anxietății, situațiile care le pot genera, etc.

Durata de timp necesară aplicării testului este de aproximativ 15 minute.

În cadrul clinicii Mind Garden, puteți beneficia de acest test.

5. DDE 2

DDE 2 reprezintă o metodă de evaluare a dislexiei și a disortografiei, permite evaluarea nivelului de competență dobândită în ceea ce privește scrisul și cititul.

Conține 8 subteste: 5 de citire și 3 de scriere, și pot fi utilizate și pentru evaluarea aptitudinilor cât și pentru identificarea dificultăților, dacă acestea există.

DDE®-2 a fost adaptat pentru populația din România, urmărește informații clinic precise, folosind itemi comparabili cu cei tipici mediului educațional. Astfel se integrează cu ușurință activităților și sarcinilor uzuale ale unei zile de școală.

Este aplicabil elevilor claselor I-VIII, iar timpul acordat evaluării este de aproximativ 15 minute.

Puteți beneficia de evaluarea DDE 2 în clinica Mind Garden.

6. Testul CDI – Inventarul de Depresie pentru Copii

Chiar și copiii pot avea depresie, chiar dacă simptomele pot fi diferite față de cele cunoscute. Nu doar dispoziția tristă și plânsul facil sugerează depresia, ci și episoadele de furie, iritabilitatea, rezultatele școlare nesatisfăcătoare, etc.

În cazul copiilor cu vârste între 7 și 19 ani, un ajutor de nădejde în vederea evaluării este testul CDI. Este un test de screening, are o formă scurtă și una cu mai multe întrebări, care oferă informații rapide și complete.

Printre avantajele utilizării acestui test se numără și aspectul multi-evaluator, adică informațiile pot fi obținute și de la copil/adolescent, și de la părinți și membri ai familiei, cât și de la un cadru didactic. Astfel se observă prezența și intensitatea simptomelor în mai multe domenii de viață ale copilului.

În cadrul clinicii Mind Garden, puteți beneficia de testarea CDI.

7. Testul MACI – Inventarul Clinic Millon® pentru Adolescenți (MACI®)

MACI® este un instrument psihometric de evaluare multiaxială a caracteristicilor de personalitate și a sindroamelor clinice la adolescent. Prin urmare, acesta reflectă problemele relevante pentru înțelegerea comportamentului și preocupărilor adolescenților.

MACI® se adresează perioadei de vârstă 13-19 ani și necesită un nivel de înțelegere a cuvântului scris corespunzător clasei a șasea.

Testul este alcătuit din 160 de itemi cu variante de răspuns de tipul “adevărat-fals”. Un avantaj al testului este faptul că MACI e mai scurt decât alte instrumente comparabile și este autoadministrabil. În general, timpul necesar completării testului este de 25 de minute, aspect care minimizează rezistența adolescenților. Astfel, MACI® facilitează obținerea unei cantități importante de informații cu un efort minim din partea respondenților.

Specialiștii în sănătate mintală găsesc acest instrument util în evaluări amănunțite în vederea confirmării ipotezelor diagnostice și elaborarea planurilor de tratament individualizate. Testul poate fi recompletat la o dată ulterioară, pentru a observa progresul.

În cadrul clinicii Mind Garden puteți beneficia de evaluarea MACI.

8. Testul ASEBA - Sistemul Achenbach al Evaluării Bazate Empiric

Grupuri de dezvoltare personală pentru adolescenți

Acest set de chestionare este utilizat pentru evaluarea unor domenii de competență, funcționare adaptativă și dificultăți ale copiilor și adolescenților cu vârsta între 6 și 18 ani.

Pe baza scalelor ASEBA pot fi evaluate următoarele: funcționarea adaptativă a copiilor, elemente de anxietate, depresie, acuze somatice, dificultăți de relaționare socială, probleme de gândire, probleme de atenție, hiperactivitate, impulsivitate, comportament de încălcare a regulilor, comportament agresiv. Alături de rezultatele consultațiilor specialiștilor în sănătate mintală, răspunsurile acestor chestionare verifică ipotezele de diagnostic.

Testele ASEBA conțin și formulare adresate părinților și cadrelor didactice, astfel informațiile pot să cuprindă mai multe domenii de activitate ale copiilor, iar tabloul clinic este fidel reprezentat.

În general, timpul pentru oferirea răspunsurilor este de aproximativ 30 de minute, însă poate să difere în funcție de ritmul copilului.

Puteți beneficia de evaluarea ASEBA în cadrul clinicii Mind Garden.

9. Testul WISC - Scala de Inteligență Wechsler pentru Copii

Testul WISC IV reprezintă un instrument utilizat pentru evaluarea abilităților cognitive ale copiilor cu vârste între 6 și 17 ani.

Se administrează individual și oferă scoruri compozite ale celor 15 subteste, care reprezintă funcționarea intelectuală în domenii cognitive specifice (ex. Indicele de înțelegere verbală, indicele raționamentului perceptiv, indicele memoriei de lucru și indicele vitezei de procesare), dar oferă și un scor compozit care reprezintă abilitatea intelectuală generală a copilului (coeficientul de inteligență total).

Beneficiile utilizării WISC-IV: este cea mai studiată măsură a funcționării cognitive la copii, are validitate clinică, prezintă indicatori psihometrici foarte buni, adaptat normelor românești pe eșantion reprezentativ de 1100 de copii, ușurință în aplicare.

Durata de administrare a testului WISC este de 60-90 minute, necesită suport fizic: creion și hârtie. Este recomandat ca la momentul efectuării testării, copilul să fie odihnit, fără să aibă afecțiuni acute (dureri, răceală etc).

Puteți beneficia de testul WISC IV în cadrul clinicii Mind Garden.

10. Testul M-PACI - Inventarul Clinic Millon® pentru Preadolescenți (M-PACI®)

Testul M-PACI este un instrument consacrat care permite identificarea problemelor psihologice ale copiilor cu vârsta între 9 și 12 ani.

Testul vizează domenii largi ale dezvoltării din perioada preadolescentină, fiind un instrument de evaluare multiaxială.

Conține 97 de itemi, cu răspuns de tipul „adevărat-fals”, iar completarea chestionarului durează aproximativ 20 de minute. Întrebările sunt scurte, formulate specific vârstei și nu creează dificultăți de înțelegere sau interpretare.

Testul măsoară patternuri de personalitate (supus, sociabil, încrezător, insubordonat, conformist, inhibat, instabil), semne clinice curente (anxietate, obsesii, compulsii, comportamente disruptive, depresie, tulburări de conduită), având și indicatori de validitate ai răspunsului.

Acest tip de evaluare permite o intervenție la debut a dificultăților apărute la vârsta preadolescenței, despre care se cunoaște că pot conduce la probleme mult mai grave în viitor, în cazul în care nu sunt identificate și nu se încearcă rezolvarea lor.

Puteți beneficia de această evaluare în clinica Mind Garden.

Întrebări Frecvente

La Clinica Mind Garden, oferim o gamă completă de servicii de sănătate mintală, inclusiv evaluări psihiatrice, terapie individuală și de grup, tratamente pentru tulburări de anxietate, depresie, ADHD, tulburări de spectru autist, și multe altele. Echipa noastră include psihanaliști, psihiatri pediatri și adulți, și terapeuți specializați.

Vezi toate serviciile

Pentru prima vizită, aduceți istoricul medical al pacientului, inclusiv orice informații relevante despre afecțiuni anterioare, tratamente în curs, și observații despre simptomele actuale. De asemenea, notați orice întrebări pe care le aveți despre evaluare și tratament.

La Clinica Mind Garden, tratamentele pentru tulburările de anxietate și depresie includ terapia cognitiv-comportamentală, terapia de susținere, medicația (dacă este necesară), și grupuri de suport. Fiecare plan de tratament este personalizat în funcție de nevoile specifice ale pacientului.

Psihiatrii de la Clinica Mind Garden colaborează strâns cu medicii pediatri și psihologii pentru a oferi o abordare globală. Aceasta poate include informații despre istoricul medical, monitorizarea planurilor de tratament și colaborarea pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru pacient.

Pentru adulți, oferim diverse tipuri de terapii, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală, psihodinamică și altele, în funcție de formările specialiștilor cu care doriți să colaborați, găsiți aceste informații accesând rubrica echipa. Fiecare tip de terapie este adaptat în funcție de nevoile și obiectivele individuale ale pacientului.

După prima consultație, specialistul va dezvolta un plan personalizat și va discuta opțiunile de tratament disponibile. Următorii pași pot include programarea unei evaluări, recomandarea unor teste suplimentare, și stabilirea obiectivelor de tratament.

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a depăși provocările mintale și emoționale, suntem aici pentru tine.
Programează o consultație la Clinica Mind Garden și începe drumul spre o viață mai echilibrată și mai fericită.
Programează o Consultație la Clinica Mind Garden