Care este diferența dintre psiholog și psihiatru?

Găsirea specialistului potrivit pentru tratatamentul tulburărilor de sănătate mentală poate fi dificilă. De cele mai multe ori, căutarea dumneavoastră vă va îndrepta înspre două tipuri de specialist: psihiatrul și psihologul. Datorită denumirilor similare și a faptului că amândoi oferă servicii de terapie, este foarte ușor să facem confuzie între cele două specializări și să nu știm la cine să apelăm în cazul unei probleme personale sau ale unei persoane apropiate.

Atât psihiatrul cât și psihologul înțeleg modul în care creierul nostru procesează gândurile, emoțiile și sentimentele și folosesc aceaste cunoștinte pentru a trata diverse afecțiuni mentale (1). Cu toate că ambele profesii sunt specializate în sănătatea mentală, psihiatrul și psihologul își au fiecare rolul bine definit și nu sunt interschimbabili.

Prima diferență este acreditarea necesară pentru practicarea fiecăreia dintre cele două profesii și a fondului educațional. În plus, abordarea în tratamentul tulburărilor psihice diferă intre cele doua profesii precum și tipul de tulburări pe care le tratează (1,2,3).

Cum decidem așadar care este alegerea potrivită pentru noi? În cele ce urmează vă vom oferi un ghid pentru a înțelege diferența dintre psihiatru și psiholog.

Ce face un psihiatru?

Psihologii îi ajută pe oameni să facă față problemelor vieții de zi cu zi cu care se confruntă și a provocărilor de sănătate mentală care pot apărea. Psihologii sunt specializați în comportamentul uman și cunoscători ai diferitelor tehnici terapeutice dezvoltate pentru a trata paciențîi care se confruntă cu probleme de sănătate mentală (1,2). Un psiholog va analiza modul în care gândiți, modul în care vă comportați și modul în care relaționați cu ceilalți oameni din mediul dumneavoastră (5).

De asemenea, psihologii:

  • Găsesc tipologii care îi ajută să înțeleagă și să prezică comportamentul uman
  • Pot lucra individual cu pacienți, cupluri sau familii pentru a-i ajuta să facă schimabrile pe care și le doresc
  • Identifică și diagnostichează tulburări mentale, comportamentale și emoționale
  • Dezvoltă și aplică metode de tratament prin terapie1

Care sunt diferențele dintre psihiatru și psiholog?

1. Educația

Fară urmă de îndoială, principala diferență dintre un psiholog și un psihiatru este fondul educațional necesar pentru fiecare profesie. Pe scurt, un psihiatru are o diplomă medicală și este absolvent al Facultățîi de Medicină – Medicină Generală (1,2,4,5). Psihiatrul trebuie să urmeze aceleași reguli pentru specializare ca și orice alt doctor practicant, astfel încât la finalizarea facultății urmează un rezidențiat în psihiatria adultului sau a copilului și adolescentului. De multe ori, psihiatrii aleg să facă și o formare în psihoterapie pentru a completa competențele necesare pentru a oferi consiliere.

Prin comparație, psihologul este absolvent al Facultății de Psihologie specializat în comportamentul uman și cunoscător al diferitelor tehnici terapeutice dezvoltate pentru a trata clienții care se confruntă cu probleme de sănătate mentală. Pentru specializare în Psihologie Clinică, Psihoterapie (CBT, psihoterapie de familie etc.) sau Psihopedagogie specială, psihologii urmează cel mai adesea un program universitar de Masterat uneori urmat de un doctorat (1,2).

2. Metoda de tratament

Probabil a doua cea mai importantă diferență dintre un psiholog și un psihiatru este faptul că psihiatrii au dreptul să prescrie medicamente și, în general, acesta este primul curs de tratament pe care îl aplică. Datorită pregătirii lor medicale, psihiatrii pot să recomande ca pacientul să fie văzut de un coleg din cadrul unui spital, să-i ofere îngrijire medicală generală, tratamente psihoterapeutice și pot să aplice terapie electroconvulsivă (electroșocuri) (2,5).

Prin comparație, psihologii folosesc diferite tipuri de psihoterapie pentru a gestiona simptomele pacienților lor și pentru a-i ajuta să facă față problemelor cu care se confruntă. Printre diferitele forme de psihoterapie pe care le abordează putem enumera: terapie cognitiv comportamentală (CBT), terapie psihodinamică, terapie gestaltistă, etc. Psihologii au de asemena pregătirea necesară pentru a efectua teste psihometrice detinate evaluării stării mentale și a atributelor personale ale pacientului pentru a identifica cursul corect de tratament (5).  

Este important însă de știut că, adeseori, psihologii și psihitarii lucrează împreună pentru a asigura rezultatele optime în ceea ce privește tratamentul pacienților. De cele mai multe ori, evaluarea și aplicarea diagnosticului împreună cu tratamentul medicamentos este stabilită de către psihiatru, care poate dispune și tratamentul prin psihoterapie. Acesta din urmă poate fi efectuat împreună cu psihiatrul, dacă acesta are specializarea necesară, sau de către un psiholog. De asemenea, dacă simptomele sunt severe, un psiholog poate să decidă dacă unul dintre pacienții săi are nevoie de intervenția unui psihiatru. Este important de menționat că urgențele de natură psihiatrică nu se tratează în ambulatoriu ci în instituții de stat care îi pot oferi pacientului sprijin din partea mai multor specialiști în funcție de cazuistică personală.

3. Tipul de tulburări psihice pe care le tratează

Având în vedere că psihiatrii au pregătire medicală, ei activează în general în spitale, clinici specializate în sănătatea mentală sau în cabinete private. În general, psihiatrii tratează afecțiuni mentale cu manifestări severe cum ar fi:

  • Depresie severă
  • Tulburări bipolare
  • Schizofrenie
  • ADHD (tulburarea de deficit de atenție)
  • PTSD (tulburarea de stres post-traumatic)
  • Tulburări asociate consumului de substanțe (2)

Specializați în înțelegerea minții și a comportamentului uman, psihologii tratează în general afecțiuni psihologice care nu necesită medicamentație și care pot fi vindecate prin terapie. Aceste afecțiuni pot include:

  • Probleme de comportament
  • Dificultăți de învățare
  • Anxietate
  • Cazuri ușoare de depresie,
  • Frici și fobii
  • Stres, etc (2,6).

Care este diferența dintre psiholog/psihiatru și psihoterapeut?

Psihoterapeutul poate fi un medic psihiatru sau un psiholog care a urmat cursuri de formare adiționale în psihoterapie. În general, pentru a deveni psihoterapeut, este nevoie de absolvirea unor cursuri de master urmate de alte cursuri de formare profesională în diferite tehnici psihoterapeutice. Mai mult, psihoterapeutul trebuie să dețină un atestat de liberă practică în specialitatea psihoterapie eliberat de către Colegiul Psihologilor din România.

Un psiholog care nu deține studii adiționale de psihoterapie, nu poate fi considerat un psihoterapeut iar aria sa de expertiză se concentrează în general pe studiul minții și al comportamentului uman.

Cui ar trebui să mă adresez? Psihiatrului sau psihologului?

Sperăm ca informația prezentată mai sus să vă ajute să înțelegeți mai bine cărui tip de specialist ar trebui să vă adresați dacă vă confruntați cu tulburări psihice. Însă, dacă încă aveți dubii în ceea ce privește alegerea cea mai bună pentru dumneavoastră, vă propunem în cele ce urmează un ghid simplu care să vă ajute.

S-ar putea să fie nevoie să consultați un psihiatru dacă:

  • Condiția de care suferiți este severă și de lungă durată sau este recurentă
  • Alte tratamente încercate nu funcționează
  • Luați în considerare sinuciderea sau autovătămarea
  • Medicul de familie vă recomandă

S-ar putea să fie nevoie să consultați un psiholog/psihoterapeut dacă:

  • Vă confruntați cu anxietate, depresie, evenimente stresante sau cu orice alt fel de dificultăți mentale
  • Simțiți că este dificil pentru dumneavoastră să faceți față problemelor vieții de zi cu zi și aveți nevoie de suport
  • Pur și simplu doriți să vă faceți o evaluare a sănătății dumneavoastră mentale

Articole similare:

Te așteptăm într-un mediu cald, în mijlocul orașului sau on-line.
Suntem aici pentru o discuție deschisă

Chestionar pentru Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist și Tulburări Asociate