Măștile Depresiei

Depresia, candidat veritabil la „boala secolului”, are câteva semnalmente care o fac ușor de recunoscut în această eră a informației: tristețe persistentă (cu accent pe persistent), acuze fizice (dureri de cap, de stomac, oboseală, slăbiciune, dificultăți în ceea ce privește somnul și apetitul), scăderea interesului, pesimism etc. Totuși, depresiei îi place și să se deghizeze. Și, uneori, are câte un costum diferit în funcție de vârstă.
Depresia la Copii
Copilul mic: plânge adesea, de multe ori fără un declanșator anume, este dezinteresat, pasiv, apatic, lipsit de expresivitate; poate da dovadă de iritabilitate crescută și agitație; are o creativitate redusă; tinde să se agațe de părinte, pare că are dificultăți de a înțelege lucruri și poate avea comportamente de autostimulare (de exemplu, se leagănă, bagă lucruri în gură, vorbește singur etc.); de asemenea, poate avea dificultăți de a adormi sau își întrerupe adesea somnul, refuz de a mânca însoțit de pierderea greutății, predispoziție către infecții
Preșcolarul: plânge adesea, este iritabil, are izbucniri agresive/ de furie (unele pot fi chiar explozive). toleranță scăzută la frustrare și comportamente de căutare a atenției sau, din contră, este introvertit, are o mimică redusă, folosește gesturi puține, este pasiv, are o lipsă a interesului, inclusiv pentru joacă; poate manifesta întârzieri în dezvoltarea cognitivă și socială; se poate autostimula; în plan fizic copilul se poate confrunta cu enurezis/ encoprezis, regresie în limbaj, întârzieri în dezvoltarea motorie, tulburări de somn și de alimentație
Școlarul: plânge adesea, spune că este trist, nu este motivat, este retras; poate avea comportament sfidător și agresivitate, probleme școlare, mai ales de concentrare; are comportamente de căutare a atenției, are multe îngrijorări; în plan fizic se întâlnesc tulburări de somn și de alimentație, plângeri somatice („mă doare…”), comportament regresiv
Depresia la Adolescenți
Pe plan emoțional, adolescentul se poate confrunta cu diferite afecte inadecvate: disperare, apatie, anxietate, furie. Acesta poate adopta un comportament opoziționist sau unul lipsit de direcție. Se poate confrunta cu lentoare în gândire și în acțiune, probleme de performanță, lipsă de încredere în sine, teamă de viitor, gânduri sau acțiuni suicidare. Pe plan fizic, apar tulburări alimentare și de somn, oboseală atunci când se trezește, insomnii de trezire, dificultăți de a se relaxa/odihni.
Depresia la Vârstnici
Depresia la vârstnici se manifestă prin anxietate crescută, hiperactivitate și scăderea aptitudinilor cognitive. În forma sa mascată, depresia se poate ascunde în spatele unei aparente veselii.
Depresia înalt-funcțională
Deși ea nu este caracteristică unei anumite vârste, merită să fie menționată ca fiind una din măștile depresiei. Deși simptomele sunt asemănătoare cu cele ale depresiei severe, diferența constă în nivelul moderat al intensității și, cel mai important, în faptul că persoana, la suprafață, pare a funcționa adecvat. În realitate, ea se confruntă cu o tristețe persistentă, energie scăzută și lipsa interesului sau a plăcerii.
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2696739/
https://compassionbehavioralhealth.com/treating-high-functioning-depression/
Ligiana Petre, „10 pastile de psihologie clinică”
Articol scris de:

Cristina Petre
Psihoterapeut și Psiholog Clinician
De-a lungul timpului mi-au trecut pragul cabinetului mulți oameni – copii și adulți, fiecare unic în felul lui, dar, în același timp, asemănători prin nevoia de iubire și dorința de a se simți înțeleși, puternici, liberi și în armonie cu ei înșiși…