Interviu cu Alina Dobre, Psiholog și Logoped Mind Garden

Descoperă un interviu inspirațional cu Alina Dobre, specialist în logopedie și psihologie, despre importanța sănătății psiho-emoționale și impactul acesteia asupra dezvoltării copiilor. Află cum a început acest drum, care sunt cele mai mari provocări din domeniu și de ce prevenția și sprijinul din partea familiei și profesorilor sunt esențiale. În plus, Alina ne oferă sfaturi valoroase despre menținerea echilibrului emoțional și importanța grijii de sine.

Psiholog Alina Dobre

1. Care este specialitatea din aria sănătății psiho-emoționale în care profesați și cum ați ales-o?

Drumul meu în psihologie a început cu terapia comportamentală dedicată copiilor. Dorința de a-i înțelege și sprijini cât mai bine m-a motivat să îmi extind cunoștințele, specializându-mă și în logopedie, precum și în evaluările psihologice.

2. De când ați știut că doriți să aveți această profesie?

Încă din liceu știam că vreau să lucrez cu copiii, iar căutarea drumului potrivit m-a condus spre psihologie. Alegerea facultății a fost pentru mine un moment de claritate. Am realizat că acest domeniu îmi oferă exact instrumentele de care aveam nevoie pentru a-mi fructifica abilitățile și a contribui la dezvoltarea armonioasă a copiilor.

3. Care este cea mai mare nevoie în ceea ce privește educația populației referitor la sănătatea mintală?

Din experiența mea, cred că este util să înțelegem că sănătatea mintală este la fel de importantă precum sănătatea fizică și că fiecare persoană poate avea momente de vulnerabilitate. Implicarea în aceste situații a părinților, a profesorilor, a persoanelor apropiate este esențială. Aceștia pot recunoaște semnele timpurii ale dificultăților emoționale și comportamentale, să știe cum să reacționeze și unde să ceară sprijin. Mai mult decât atât, trebuie să ne concentrăm pe prevenție, promovând un mediu educațional și familial care încurajează comunicarea deschisă și gestionarea sănătoasă a emoțiilor.

4. Considerați că pentru evaluarea stării de sănătate psihică este necesar să existe semne îngrijorătoare?

Nu este nevoie să așteptăm apariția unor semne îngrijorătoare pentru a ne ocupa de sănătatea noastră psihică. Așa cum mergem la controale medicale de rutină pentru a preveni problemele de sănătate fizică, la fel de important este să ne adresăm unui psiholog sau psihiatru. Aceste întâlniri ne pot ajuta să înțelegem mai bine propriile emoții, să ne dezvoltăm anumite abilități și să gestionăm mai eficient provocările zilnice.

5. Cum ați descrie sănătatea mintală a femeii în România anului 2025? Ce ar trebui îmbunătățit?

Cred că în societatea actuală, sănătatea mintală a femeilor este influențată de așteptările și presiunile sociale cărora trebuie să le facă față: să fie mame perfecte, soții ideale, profesioniste de succes. Încercarea de a atinge acest ideal este imposibila și poate duce la stres, anxietate, epuizare emoțională.

Pentru a îmbunătăți acest aspect, mă gândesc la promovarea unui discurs mai realist, mai blând despre feminitate. Să încurajăm acceptarea de sine, să validăm imperfecțiunile și să punem accent pe echilibru. Este importantă dezvoltarea personală, dar aceasta ar trebui să se bazeze pe obiective realiste, care să ne împlinească, nu să ne copleșească.

6. Cum vă descrieți în viața de zi cu zi?

Sunt o persoană empatică, echilibrată și deschisă către oameni. Îmi place să am o armonie între viața personală și cea profesională și merg pe principiul că acest echilibru contribuie la bunăstarea atât a mea, cât și a celor din jur. Am o familie minunată, alături de soțul meu și băiețelul nostru de 3 ani și jumătate, iar în timpul petrecut împreună ne bucurăm de toate momentele prețioase. În activitatea mea, empatia și dorința de a sprijini oamenii sunt definitorii, iar acest lucru este prezent și în viața de zi cu zi, unde mă implic atunci când pot fi de ajutor.

7. Ce obiceiuri zilnice vă ajută să vă mențineți starea de bine?

În fiecare zi, îmi aloc un timp pentru mine dimineața, înainte de a începe ziua agitată. Mă trezesc devreme, astfel încât să am o oră-două pentru mine. Acesta este momentul în care îmi pregătesc micul dejun, beau cafeaua, fac exerciții fizice sau citesc. Acest obicei mă ajută să îmi încep ziua într-o manieră pozitivă, cu energie bună.

8. În încheiere, ce recomandări aveți pentru cititorii noștri?

Cititorilor noștri le-aș recomanda să acorde în continuare importanță căutării sprijinului specializat atunci când apar semnale de orice fel. Deși este tentant să căutăm informații pe internet, este totuși esențial să apelăm la profesioniști care pot oferi un sprijin individualizat, adaptat nevoilor fiecăruia. Doar specialiștii sunt cei care vă pot ghida cu cele mai relevante și utile informații, pentru a vă asigura că luați cele mai bune decizii pentru bunăstarea dumneavoastră.

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a depăși provocările mintale și emoționale, suntem aici pentru tine.
Programează o Consultație la Clinica Mind Garden