Interviu cu Dr. Sabina Rada, Medic specialist psihiatrie pediatrică

În efortul nostru continuu de a aduce lumină asupra sănătății mintale, avem deosebita plăcere de a vă prezenta un interviu cu doamna doctor Rada Sabina-Maria, medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului. Prin acest dialog, ne dorim să explorăm complexitatea minții umane, cu precădere în perioada delicată a copilăriei și adolescenței.

Doamna doctor Rada Sabina-Maria ne împărtășește perspectivele sale valoroase, dobândite prin pasiunea pentru cunoașterea aprofundată a mecanismelor funcționării minții și a dezvoltării personalității. Veți descoperi răspunsuri la întrebări esențiale legate de importanța factorilor de mediu în sănătatea psihică a tinerilor, necesitatea unei educații adecvate și provocările legate de stigmatizarea sănătății mintale în societatea românească.

1. Care este specialitatea din aria sănătății psiho-emoționale în care profesați și cum ați ales-o?

Buna ziua! Rada Sabina-Maria ma numesc si sunt medic specialist in specialitatea Psihiatria copilului si adolescentului.

Motivul alegerii acestei specialitati a fost si este nevoia de cunoaștere aprofundata a minții umane, cu precădere a copilului si adolescentului.

2. De când ați știut că doriți să aveți această profesie?

Încă din facultate am fost și sunt pasionată de mecanismele funcționării minții umane, de dezvoltarea personalității, precum și de cunoașterea sinelui, ultimele două fiind influențate, uneori chiar dictate de factorii de mediu.

3. Care este cea mai mare nevoie în ceea ce privește educația populației referitor la sănătatea mintală?

Consider că sănătatea mintală este un subiect încă dificil de abordat în țara noastră. Cred că adulții în primul rând au nevoie de informații adecvate, au nevoie să învețe să recunoască informații plauzibile, adecvate problemei cu care se confruntă copiii/adolescenții lor.

4. Considerați că pentru evaluarea stării de sănătate psihică este necesar să existe semne îngrijorătoare?

În opinia mea sănătatea psihică a copilului sau adolescentului depinde într-o măsură majoritară de factorii de mediu: mediul familial, mediul școlar, mediul extrașcolar în care își desfășoară activitatea. Atunci când copilul/adolescentul este în echilibru instabil într-unul din aceste medii, atunci persoanele prezente din aceste medii observă anumite schimbări în comportamentul copilului/adolescentului.

5. Cum ați descrie sănătatea mintală a femeii în România anului 2025? Ce ar trebui îmbunătățit?

Sănătatea mintală este încă un subiect sensibil în România anului 2025. Deși conținutul informațional este foarte accesibil, sănătatea mintală vine la pachet cu stigmatizarea femeii. Avem nevoie să ne schimbăm „ochelarii” prin care vedem doamnele/domnișoarele cu dificultăți în acest domeniu.

6. Cum vă descrieți în viața de zi cu zi?

În viața de zi cu zi sunt o persoană energică, empatică, cu o mare libertate de exprimare a propriilor idei/opinii.

7. Ce obiceiuri zilnice vă ajută să vă mențineți starea de bine?

Sunt multe activități zilnice care mă ajută să mă mențin în echilibru: plimbările în natură mă deconectează în perioadele supraîncărcate și mă ajută să îmi regăsesc echilibrul, focusarea pe „aici și acum”, pe propria persoană, exercițiile de mindfulness.

8. În încheiere, ce recomandări aveți pentru cititorii noștri?

Recomand tuturor cititorilor noștri să facă o pauză din alergătura zilnică și să „își privească emoțiile” fără să le judece.”

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a depăși provocările mintale și emoționale, suntem aici pentru tine.
Programează o Consultație la Clinica Mind Garden