Evaluarea psihologică
Sănătatea mintală este esențială pentru o viață echilibrată, iar înțelegerea propriilor stări emoționale și comportamente reprezintă un pas important în acest sens. Evaluarea psihologică joacă un rol central în acest proces, oferind o imagine clară a modului în care ne adaptăm la provocările zilnice, precum și a dificultăților care pot influența negativ calitatea vieții.
La Clinica Mind Garden, credem în importanța abordării personalizate și validate științific pentru fiecare pacient. Vă invităm să descoperiți ce presupune evaluarea psihologică, cum se desfășoară aceasta și cum contribuie la dezvoltarea personală și la stabilirea unor direcții clare de intervenție terapeutică. Indiferent de vârstă sau de motivele care vă aduc la noi, procesul de evaluare este o cale firească și necesară pentru o mai bună autocunoaștere și pentru îmbunătățirea calității vieții.
Evaluarea psihologică: ce reprezintă și la ce servește?
Evaluarea psihologică reprezintă un demers realizat cu scopul cunoașterii și evaluării stării emoționale a individului, al modului de funcționare din punct de vedere psihologic, al modalității de a se adapta diferitelor contexte de viață și, nu în ultimul rând, evaluarea psihologică determină existența diferitelor tulburări emoționale și indică posibilele cauze ale apariției acestora. Astfel, ajută și la alcătuirea planului de intervenție psihoterapeutică și observarea progresului în terapie. De asemenea, evaluarea psihologică poate indica și absența tulburărilor emoționale.
Cum decurge ședința de evaluare psihologică?
Evaluarea psihologică este realizată printr-un interviu între psihologul clinician și persoana care solicită evaluarea. În cazul copiilor, la această evaluare participă în mod uzual și părinții. În funcție de complexitate, poate necesita una sau mai multe întâlniri.
Interviul se realizează în manieră structurată, utilizând instrumente validate științific, specifice vârstei persoanei examinate și domeniului necesar de a fi evaluat.
Cum sunt alese testele necesare evaluării?
Interacțiunea între psiholog și pacient se realizează în manieră firească, pornind de la prezentarea fiecăruia. După etapa de a se cunoaște, specialistul va ghida interviul, sprijinind persoana evaluată să descrie simptomele pe care le prezintă, manifestările acestora, modul de a funcționa acasă, la școală, la serviciu, relațiile cu alte persoane, eventualele dificultăți întâmpinate. În urma acestei etape, se conturează primele ipoteze ce necesită evaluare, iar psihologul clinician va propune un anumit set de chestionare, adresate specific nevoilor identificate.
În alte cazuri, se poate întâmpla ca anumite teste să fie solicitate de către medicul psihiatru sau psihiatru de copii și adolescenți, dacă a existat o consultație medicală anterior.
În cazul copiilor, această evaluare se realizează mai degrabă prin joc simbolic, joc liber, desene, interacțiune verbală, în cazul copiilor mici, și prin interacțiune verbală și scrisă, prin completarea chestionarelor, atunci când vârsta copilului permite acest lucru.
Părinții participă, de regulă, la prima parte a întâlnirii, oferind informații despre sarcină și etapele de dezvoltare ale copilului. În anumite cazuri, aceștia pot fi solicitați și separat, dacă situația o impune.
În cazul adulților, după o anamneză atentă, psihologul clinician propune anumite teste, îi explică persoanei evaluate în ce constau testele respective, dacă necesită o anumită pregătire anterioară, o anumită durată de timp, mai multe ședințe, eventual dacă există chestionare adresate și membrilor familiei.
Ce se poate evalua?
În funcție de caz, se realizează:
- evaluarea cognitivă, neuropsihologică
- evaluarea emoțională
- evaluarea nivelului de inteligență
- evaluarea aptitudinilor
- evaluarea discernământului
- evaluarea comportamentală
- evaluarea mecanismelor de adaptare, apărare
- evaluarea contextului de viață: familie, social, profesional, cultural
- în cazul copiilor: evaluarea nivelului de dezvoltare, evaluarea tulburărilor de neurodezvoltare, evaluarea aptitudinilor școlare, evaluarea stării emoționale
Cum aflăm concluziile evaluării psihologice? La ce ne folosesc?
În urma anamnezei și a evaluărilor prin teste, psihologul clinician realizează un raport de evaluare psihologică care cuprinde observațiile clinice și scorurile obținute, respectiv rezultatele testelor aplicate. La finalul raportului, se primesc și o serie de recomandări.
Aceste rapoarte sunt deosebit de utile din mai multe puncte de vedere:
- persoanele evaluate beneficiază de informațiile aduse de rezultatele testelor, înțeleg mai bine ce li se întâmplă, la ce trebuie să acorde atenție și ce îi poate ajuta pentru îmbunătățirea simptomelor descoperite;
- pentru specialiștii în sănătate mintală și echipele multidisciplinare, aceste rapoarte reprezintă maniera de comunicare adecvată; astfel, informațiile se transmit corect, coerent, permițând urmărirea evoluției ulterioare;
- la fel ca și scrisorile medicale, acestea sunt documente importante, care reflectă starea persoanei la momentul efectuării evaluării.
Concluzionând, evaluarea psihologică este oglindirea stărilor emoționale, comportamentelor și gândurilor resimțite de persoană la momentul respectiv. Este bine să cunoaștem și ce este bine, și ce este mai puțin bine. Doar așa putem îmbunătăți! Iar evaluările, atât medicale, cât și psihologice, sunt necesare și firești pentru fiecare om!
La clinica Mind Garden puteți discuta pe larg cu un psiholog, un psihoterapeut sau un medic psihiatru despre orice informație vă este necesară.
Programează o consultație la Clinica Mind Garden și începe drumul spre o viață mai echilibrată și mai fericită.